Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rovérestein, koetshuis in Bilthoven

Kasteel Buitenplaats

Maartensdijkseweg 7
3723MC Bilthoven (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1885

(3 recensies)

Beschrijving van Rovérestein, koetshuis

Omschrijving Een langs de oprijlaan gelegen KOETSHUIS uit 1885 op U-vormige plattegrond. Het gebouw heeft één bouwlaag onder een afgeplat schilddak met losagnesdekking. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en verrijkt met natuurstenen hoekaccenten, een tandlijst onder de dakgoot en ontlastingsbogen van rode en witte (verblend)steen. De vensters hebben schuiframen met roedenindeling. De dubbele koetsdeuren zijn getoogd en zijn voorzien van panelen met diagonaal aangebrachte messing en groef planken. Voor de vensters van de koetsdeuren zijn smeedijzeren krulwerktralies aangebracht. De voor- of westgevel heeft een symmetrische opzet van drie traveeën. De middelste travee ligt terug en heeft twee dubbele koetsdeuren. In het midden steekt door de daklijst een uitkragende torentje met klok en frontonbeëindiging aan elke zijde. De toren wordt door een korte spits met windvaan bekroond. De vleugels zijn twee vensterassen breed. Boven de ontlastingsbogen van de vensters zijn wenkbrauwen opgelegd. De linker vleugel heeft een dakkapel, waarvoor de dak- en gootlijst is onderbroken. In het rechter dakschild is een dakkapel onder steekkapje. De achtergevel heeft een asymmetrische indeling van zes vensterassen. Ter weerszijden van de middenas is een dubbele, getoogde koetsdeur. Aan de geveluiteinden bevindt zich een eenvoudige deur onder waaierstrek. Op de middenas bevindt zich een Vlaamse gevel met een gemetselde opbouw die enigszins uitkraagt. In de top, die bekleed is met getande messing en groef schroten, bevindt zich een hijsbalk. Ter weerszijden van de Vlaamse gevel is een dakkapel zonder goot voorlangs geplaatst. Hierin bevindt zich een niet originele, dubbele deur. In 1997 is rechts een nieuw venster in de gevel gemaakt. De rechter zijgevel is drie vensterassen breed. Links bevindt zich een paneeldeur met bovenlicht. Door de daklijst steken twee dakkapellen met een niet originele, dubbele deur. De linker zijgevel heeft twee vensteropeningen, een in 1997 gerealiseerde deur met getoogd bovenlicht. Op de middenas bevindt zich een in baksteen uitgevoerde, uitkragende Vlaamse gevel. In de top is een hanebalk met makelaar bevestigd. Waardering Het koetshuis van de buitenplaats Roverestein is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en vanwege de eclectische detailleringen in de gevels, alsmede vanwege de ensemblewaarde in relatie met het landhuis en park. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514657
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen (3)

Rovérestein, koetshuis
5
Recensie door: ()
In 1979 heb ik in dit Koetshuis gezeten, wat toen gebruikt werd als meisjes internaat. Ben benieuwd wat het nu is geworden, en ik wil in het voorjaar weer eens terug naar de plek waar ik toch fijne jaren heb mogen beleven.
Rovérestein, koetshuis
5
Recensie door: ()
ik ben jannie heb daar ook gezetten in het koets van me 15de tot me 17 de ik weet nog dat paul en chamiel lijders waren en ik dacht ook dat er een ans was ik ben ook benieuwd wat het nu is mvg jannie vos
Rovérestein, koetshuis
5
Recensie door: ()
hoi ik ken het heel goed ik zat op de grote huis maar koets huis kan ik heel goed !!! ik heb geen betere leven gekend !!! ik ken Eric van de wal die was groep lijder en de sport leraar groetjes al
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rovérestein, koetshuis in Bilthoven

Rovérestein

Maartensdijkseweg 5
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving LANDHUIS in Frans geörienteerde neorenaissance stijl van de buitenplaats Roverestein op nagenoeg vierkante plattegrond. Het h..

Rovérestein, park

Maartensdijkseweg 5
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving complexonderdeel 3 De HISTORISCHE PARKAANLEG in gemengde stijl, waarin restanten van een geometrische rozentuin ten westen van..

Eyckenstein: koetshuis

Dorpsweg 195
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) KOETSHUIS. Witgepleisterd blokvormig koetshuis (1850-1875) op rechthoekige grondslag bestaa..

Eyckenstein: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsweg 193
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Eyckenstein. De deels in stru..

Eyckenstein: hoofdgebouw

Dorpsweg 193
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Eyckenstein). Het witgepleisterde pand in neoclassicistische stijl is in het b..

Kaart & Routeplanner