Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berg en Bosch: werkplaats in Bilthoven

Gebouw

Professor Bronkhorstlaan 10
3723MB Bilthoven (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1933-1934


Beschrijving van Berg en Bosch: werkplaats

Omschrijving Een ten noordoosten van het economiegebouw gelegen WERKPLAATS. Dit paviljoen maakte deel uit van een klein, carrévormig complex bestaande uit zes paviljoens. De werkplaats heeft een langgerekte, rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn in gele baksteen opgetrokken, waarin voornamelijk tweelichtsvensters met bovenlichten en deuren met bovenlichten zijn gezet. De houten kozijnen zijn voorzien van draairamen en in de bovenlichten zitten tuimelramen. De voorgevel heeft een asymmetrische indeling en is elf vensterassen breed. Op de rechterhoek springt de gevel naar voren en is gevat onder een plaatselijk doorschietend dakschild. De achtergevel heeft een meer gesloten karakter en springt op een aantal plaatsen naar voren, waarvan de middelste voorsprong onder een lager dakschild gevat is. Het dakschild heeft aan deze zijde (zuiden) een groter overstek. Onder de dakgoot zijn liggende tweelichtsvensters geplaatst. Aan deze zijde bevond zich een houten constructie met afzuigsysteem en reservoir die diende om het stof van de houtbewerking in de werkruimte af te zuigen en op te vangen. Deze is inmiddels verwijderd. Waardering Het gebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als werkplaats van het sanatorium, alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de paviljoenstructuur. Tevens vanwege de ruimtelijk-functionele en ensemblewaarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514650
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Berg en Bosch: werkplaats in Bilthoven

Berg en Bosch: direkteurswoning

Professor Bronkhorstlaan 12
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een aan de linkerzijde van de oprijlaan gelegen DIRECTEURSWONING uit 1933 van twee bouwlagen in Delftse schoolstijl. De villa..

Berg en Bosch: verpleegsterhuis

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een aan de noordzijde van het plantsoen gelegen ZUSTERHUIS met LIGZAAL op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen en een..

Berg en Bosch: wegkapelletje uit gele (sintel)steen opgetrokken

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Aan de linkerzijde van de kapel bevindt zich een WEGKAPELLETJE met altaar en BEELD van Maria en het lichaam van de dode Chris..

Berg en Bosch: kapel

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een aan het eind van de hoofdas gelegen KAPEL met open klokkentoren, visueel bepalend als afsluiter aan de oostzijde van het ..

Berg en Bosch: ziekenhuis

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een evenwijdig aan de noordzijde van de hoofdas gelegen HOOFDGEBOUW, op samengestelde plattegrond, bestaande uit een evenwijdi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Berg en Bosch: werkplaats in Bilthoven