Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berg en Bosch: paviljoen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis in Bilthoven

Gebouw

Professor Bronkhorstlaan 10
3723MB Bilthoven (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1935-1936


Beschrijving van Berg en Bosch: paviljoen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis

Omschrijving PAVILJOEN, gelegen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis. Het paviljoen, dat vermoedelijk gebouwd is tussen 1935 en 1937, heeft één bouwlaag onder een met rode pannen gedekt zadeldak. De mastgoot rust op metalen beugels. De uit gele baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van stalen kozijnen met roedenindeling. De voorgevel (westen) kent een asymmetrische indeling van vier vensterassen met de hoofdingang op de middenas geplaatst. Ter weerszijden van de ingang is ter markering een laag bakstenen muurtje gemetseld. Boven de rondboogvormige stalen deur bevindt zich een plaatselijk doorschietend dakschild, dat door twee eenvoudige schoren ondersteund is. Rechts van de deur bevindt zich een drielichtsvenster met smalle, gemetselde muurdammen. De overige asymmetrisch ingedeelde gevels zijn eveneens voorzien van vensterpartijen met smalle muurdammen. In de zuidgevel bevindt zich in de top een rondvenster. Waardering Het paviljoen is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een paviljoen in Delftse Schoolstijl, alsmede van ruimtelijk-functionele en ensemblewaarde als onderdeel van en in relatie met de overige complexonderdelen van het voormalig sanatorium Berg en Bosch. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514649
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Berg en Bosch: paviljoen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis in Bilthoven

Berg en Bosch: ziekenhuis

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een evenwijdig aan de noordzijde van de hoofdas gelegen HOOFDGEBOUW, op samengestelde plattegrond, bestaande uit een evenwijdi..

Berg en Bosch: economiegebouw

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het aan de noordzijde van het plantsoen gelegen ECONOMIEGEBOUW heeft een samengestelde plattegrond en telt variërend één en..

Berg en Bosch: wegkapelletje uit gele (sintel)steen opgetrokken

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Aan de linkerzijde van de kapel bevindt zich een WEGKAPELLETJE met altaar en BEELD van Maria en het lichaam van de dode Chris..

Berg en Bosch: kapel

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een aan het eind van de hoofdas gelegen KAPEL met open klokkentoren, visueel bepalend als afsluiter aan de oostzijde van het ..

Berg en Bosch: verpleegsterhuis

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een aan de noordzijde van het plantsoen gelegen ZUSTERHUIS met LIGZAAL op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen en een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Berg en Bosch: paviljoen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis in Bilthoven