Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berg en Bosch: wegkapelletje uit gele (sintel)steen opgetrokken in Bilthoven

Overig

Professor Bronkhorstlaan 10
3723MB Bilthoven (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1935-1940


Beschrijving van Berg en Bosch: wegkapelletje uit gele (sintel)steen opgetrokken

Omschrijving Aan de linkerzijde van de kapel bevindt zich een WEGKAPELLETJE met altaar en BEELD van Maria en het lichaam van de dode Christus op haar schoot (pietá) van beeldhouwer Piet Jungblut. Het wegkapelletje is uit gele (sintel)steen opgetrokken en bestaat uit een bakstenen opstand met uitkragende schouderstukken en een zadeldak bekroning. Het is gedekt met rode Hollandse pannen terwijl op de nok een piron is gezet. In de opstand is een spitsvormige nis uitgespaard, waarin het beeld is gezet. Tegen de zijkanten van de opstand is een lagere L-vormige muur gemetseld. De korte naar voren stekende poot is breder en lager uitgevoerd. Vóór het beeld is een rechthoekige plantenbak gemetseld. Tussen de L-vormige muurtjes en rondom de plantenbak is een smalle vloer gemetseld. Daarvóór ligt een bestrating van gele steen in keperverband. Het wegkapelletje en beeld stammen uit de periode 1945-1947 en vallen feitelijk buiten het bestek van het MSP (1850-1940). Vanwege de samenhang met de overige complexonderdelen en het voldoen aan de wettelijke bepaling van een rijksmonument van tenminste 50 jaar wordt dit onderdeel alsnog voorgedragen. Waardering Het wegkapelletje met altaar en het beeld van Maria en Christus, naar ontwerp van Piet Jungblut (beeld) is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een wegkapelletje met piëtabeeld. Tevens van cultuurhistorische, ruimtelijk-functionele en ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van het rooms katholieke sanatorium. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514648
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Berg en Bosch: wegkapelletje uit gele (sintel)steen opgetrokken in Bilthoven

Berg en Bosch: kapel

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een aan het eind van de hoofdas gelegen KAPEL met open klokkentoren, visueel bepalend als afsluiter aan de oostzijde van het ..

Berg en Bosch: verpleegsterhuis

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een aan de noordzijde van het plantsoen gelegen ZUSTERHUIS met LIGZAAL op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen en een..

Berg en Bosch: ziekenhuis

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een evenwijdig aan de noordzijde van de hoofdas gelegen HOOFDGEBOUW, op samengestelde plattegrond, bestaande uit een evenwijdi..

Berg en Bosch: economiegebouw

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het aan de noordzijde van het plantsoen gelegen ECONOMIEGEBOUW heeft een samengestelde plattegrond en telt variërend één en..

Berg en Bosch: paviljoen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving PAVILJOEN, gelegen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis. Het paviljoen, dat vermoedelijk gebouwd is tussen 1935 en 1937..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)