Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berg en Bosch: dienstwoning in Bilthoven

Woonhuis

Professor Bronkhorstlaan 8
3723MB Bilthoven (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van Berg en Bosch: dienstwoning

Omschrijving Een aan het begin en aan de rechterzijde van de oprijlaan gelegen DIENSTWONING (administrateurswoning) van twee bouwlagen in Delftse schoolstijl op vrijwel rechthoekige plattegrond. Het huis heeft een met riet gedekt zadeldak, waarvan de dakschilden aan de onderzijde een weinig uitzwenken. De in gele (sintel)baksteen opgetrokken gevels hebben voornamelijk ramen met stalen kozijnen. De voor- of westgevel heeft rechts een onder een uit het dak doorgetrokken dakschild boven een uitbouw met twee vensterassen. Geheel rechts bevond zich een thans dichtgezette inpandige veranda. De getoogde opening heeft tegenwoordig een zesruitsvenster. De plint onder het raam is in een andere kleur baksteen gemetseld. Het venster links heeft een achtruitsindeling en een betonnen latei. Ter linkerzijde van dit venster springt de gevel terug. In het dakschild is een met riet gedekte dakkapel gezet. De achtergevel heeft rechts een toegangsdeur onder hangende luifel. Geheel links, haaks op het hoofdvolume, is een smalle schuuraanbouw onder een met riet gedekt zadeldak. De rechter zijgevel heeft drie vensterassen. Geheel links is een getoogd venster, oorspronkelijk als opening naar de hierboven beschreven veranda. Rechts hiervan is een dubbele tuindeur. De twee kleine vensters rechts zijn een latere wijziging. In de verdieping is rechts een inpandig balkon. De opening, waarvoor een ijzeren hekje is gezet, heeft aan de bovenzijde een getoogde strek. Geheel rechts sluit de gevel aan op de achtergevel van de schuuraanbouw. De linker zijgevel is twee vensterassen breed. De top van de gevel loopt door in een schoorsteen. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een bij een sanatorium behorende dienstwoning, alsmede vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een dienstwoning in Delftse Schoolstijl. Tevens van ruimtelijk-functionele en ensemblewaarde als onderdeel van het complex Berg en Bosch. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514647
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Berg en Bosch: dienstwoning in Bilthoven

Berg en Bosch: direkteurswoning

Professor Bronkhorstlaan 12
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een aan de linkerzijde van de oprijlaan gelegen DIRECTEURSWONING uit 1933 van twee bouwlagen in Delftse schoolstijl. De villa..

Berg en Bosch: werkplaats

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een ten noordoosten van het economiegebouw gelegen WERKPLAATS. Dit paviljoen maakte deel uit van een klein, carrévormig compl..

Berg en Bosch: ziekenhuis

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Een evenwijdig aan de noordzijde van de hoofdas gelegen HOOFDGEBOUW, op samengestelde plattegrond, bestaande uit een evenwijdi..

Berg en Bosch: economiegebouw

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het aan de noordzijde van het plantsoen gelegen ECONOMIEGEBOUW heeft een samengestelde plattegrond en telt variërend één en..

Berg en Bosch: paviljoen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis

Professor Bronkhorstlaan 10
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Omschrijving PAVILJOEN, gelegen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis. Het paviljoen, dat vermoedelijk gebouwd is tussen 1935 en 1937..

Kaart & Routeplanner

Route naar Berg en Bosch: dienstwoning in Bilthoven

Foto's (2)