Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort aan de Winkel: verdedigbaar aardwerk in Abcoude

Militair Object

Winkeldijk 16
1391HL Abcoude (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Fort aan de Winkel: verdedigbaar aardwerk

Omschrijving Het verdedigbaar AARDWERK van het Fort aan de Winkel uit 1895 is langgerekt vijfzijdig van vorm en is omgeven door een gracht. Het is rondom begroeid met hoogopgaande bomen en struiken. De verschillende aardwallen zijn in het terrein herkenbaar. Het aardwerk is aan de keelzijde (noordzijde) toegankelijk via een aarden dam. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vijfzijdig verdedigbaar aardwerk, alsmede van historische waarde als voorbeeld in de ontwikkeling van de krijgskunde in de laat-negentiende eeuw. Tevens is het van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514616
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort aan de Winkel
Links het fortterrein met de gracht en rechts de fortwachterswoning
Links het fortterrein met de gracht en rechts de fortwachterswoning
Locatie Abcoude (De Ronde Venen)
Algemeen
Bouwmateriaal aarde
Eigenaar Ministerie van Defensie
Huidige functie kampeerterrein
Gebouwd in 1893-1895
Monumentale status beschermd
Monumentnummer  514615
Bijzonderheden Er stond op het terrein een luchtwachttoren, gebouwd in 1952
Het fort van aardwerk in de jaren twintig.

Het Fort aan de Winkel is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het fort is nooit afgebouwd, het bleef een verdedigbaar aardwerk met geschutsopstellingen. Het ligt ten noordoosten van de Vinkeveense Plassen en in de zuidelijke hoek van de Waardassackerpolder en Holendrechterpolder.

Bijzonderheden

Met het werk aan het fort werd in 1893 een start gemaakt. De slappe veengrond maakte het noodzakelijk de bodem met grote hoeveelheden zand te verstevigen. Het zandlichaam werd in 1895 omgevormd tot verdedigbaar aardwerk met geschutsopstellingen. Het voorliggende terrein was zeer slecht geschikt voor aanvallen, waardoor de bouw van dit fort de laagste prioriteit had. De aanleg van betonnen gebouwen werd uitgesteld en bleef uiteindelijk achterwege.

Het fort had tot taak de verdediging van het acces gevormd door de Vinkenkade en de kade en waterloop tussen de Polder de Winkel en de Proosdijpolder. Fort aan de Winkel ligt tussen Fort in de Botshol en Fort bij Abcoude, beide hemelsbreed op circa 3 km afstand.

Het aardwerk is later grotendeels geegaliseerd.[1]Op het fortterrein ligt nog het fundament van de in 1952 gebouwde luchtwachttoren 2X1 Abcoude van het Korps Luchtwachtdienst. Deze luchtwachttoren was van het type E4.80, dat geeft de hoogte tot aan de vloer van de observatiecabine aan, en was in totaal 6,32 meter hoog.

Bij Koninklijk Besluit van 28 oktober 1959 is het fort opgeheven als vestingwerk. Buiten de omgrachting rond het fort staat aan de noordzijde de fortwachterswoning en een houten genieloods uit 1895. Het geheel is een monument.[2] Dit aardewerk is later deels geëgaliseerd.

Gebruik door Vafamil

Het fortterrein is eigendom van het Defensie. De Stichting Vafamil (Vakantie Faciliteiten Militairen) maakt gebruik van het terrein. De stichting werd in 1963 opgericht en verleent faciliteiten op het vlak van vakantie- en vrijetijdsbesteding aan het defensiepersoneel. De stichting mocht van Defensie gratis terreinen gebruiken als kampeerterreinen en jachthavens. Het geheel wordt door Vafamil gebruikt als kampeerterrein voor vakantievierende militairen. In 2009 is besloten dat de terreinen die Vafamil in gebruik heeft worden afgestoten.[3] Vafamil moet per 1 januari 2015 de terreinen ontruimen en terug aan Defensie geven.[3]

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Fort aan de Winkel: verdedigbaar aardwerk in Abcoude

Fort aan de Winkel: fortwachterswoning

Winkeldijk 16
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving De verdedigbare FORTWACHTERSWONING uit 1895 met detaillering in neorenaissancetrant, is buiten de omgrachting gesitueerd aan ..

Fort aan de Winkel: houten genieloods

Winkeldijk 17
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving Aan de westzijde van de fortwachterswoning staat buiten de omgrachting rond het fort een houten GENIELOODS uit 1895. Het is ee..

Boerderij onder rieten zadeldak

Winkeldijk 15
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Boerderij, derde kwart 19e eeuw, onder rieten zadeldak. De puntgevel aan de voorzijde van het rechts onderkelderde woonhuis heeft een gesned..

Gepleisterde boerderij met dwars woonhuis onder rieten wolfdak

Winkeldijk 27
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Gepleisterde boerderij, 17e eeuw met dwars woonhuis onder rieten wolfdak, dat links aansluit tegen een puntgevel. Links opkamer. Vensters me..

Gepleisterde boerderij met dwars woonhuis onder rieten wolfdak

Winkeldijk 29A
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Gepleisterde boerderij (17e eeuw) met dwars woonhuis onder rieten wolfdak, dat links aansluit tegen een puntgevel. Links opkamer. Vensters m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort aan de Winkel: verdedigbaar aardwerk in Abcoude