Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort in de Botshol in Abcoude

Militair Object

Botshol 23
1391HP Abcoude (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Fort in de Botshol

Omschrijving De verdedigbare FORTWACHTERSWONING uit 1895 is gesitueerd aan de noordzijde van het fort. Het is een rechthoekig pand van één bouwlaag onder een zadeldak met (ten opzichte van de voorgevel) evenwijdige nok en gedekt met blauwe Hollandse pannen. De goot is voorzien van een geprofileerde gootlijst en langs de zijgevels zijn gesneden windveren met makelaar en ligger aangebracht. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband met siermetselwerk in grijze verblendsteen zowel in muizentandlijsten, als in het klimmend fries als afsluiting van de verdiepte velden in de zijgevels en in de getoogde strekken. De uitgemetselde plint is aan de voorzijde voorzien van een natuurstenen afdeklijst. Onder de vensters zijn natuurstenen lekdorpels aangebracht. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (westzijde) is vijf traveeën breed met in het midden een deur met getoogd tweeruits bovenlicht, geflankeerd door twee getoogde zesruits schuifvensters. Boven de ingang bevindt zich een dakkapel met stolpraam onder een zadeldak met een fronton. De rechterzijgevel (zuidzijde) bevat op de begane grond twee en op de verdieping één kleiner, zesruits schuifvenster. Tussen de twee vensters op de begane grond is een ronde ventilatie-opening aangebracht. De linkerzijgevel (noordzijde) heeft dezelfde indeling als de rechterzijgevel. De achtergevel (oostzijde) heeft links een getoogde ingang en een klein getoogd venster in het midden. Rechts is een houten aanbouw onder een lessenaarsdak geplaatst. De verdedigbare fortwachterswoning heeft dikke muren die aan de binnenzijde ter plaatse van de venster- en deuropeningen afgerond zijn. Rechtsachter bevindt zich onder de keuken een kelder. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een laatnegentiende-eeuwse verdedigbare fortwachterswoning, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering. Tevens is het van ensemblewaarde in relatie met het andere complexonderdeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514604
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort in de Botshol
Fort in de Botshol vanuit de lucht gezien; 1977. Links het wachtgebouwtje.
Fort in de Botshol vanuit de lucht gezien; 1977. Links het wachtgebouwtje.
Locatie Abcoude (De Ronde Venen)
Algemeen
Bouwmateriaal aardwerk
Eigenaar Natuurmonumenten
Huidige functie natuurgebied
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  514603, 514604

Het Fort in de Botshol is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het fort ligt in de Noorderpolder van Waver-Botshol, ten zuiden van de Waver.

Bijzonderheden

Dit fort is het enige fort van de Stelling, waarvan het verdedigbare aardwerk uit 1895 behouden is gebleven. De slappe veengrond maakte het noodzakelijk de bodem met grote hoeveelheden zand te verstevigen. Het zandlichaam werd omgevormd tot verdedigbaar aardwerk met geschutsopstellingen. De brede onderwaterzetting maakte hier een goede verdediging mogelijk, waardoor de aanleg van betonnen gebouwen werd uitgesteld en uiteindelijk achterwege bleef. Uniek was ook de brug, waarvan het middenstuk in tijden van gevaar kon worden verwijderd. In de jaren tachtig is deze door de slechte staat vervangen door een eenvoudige houten brug.

In de plannen lag de taak voor het fort vast. Het moest de accesen gevormd door de dijk langs de Waver en het droogblijvende terrein in de voorliggende polder bewaken. Het fort ligt tussen Fort Waver-Amstel en Fort aan de Winkel beide hemelsbreed op circa 3 km afstand.

Momenteel is het fort eigendom van Vereniging Natuurmonumenten. Door de zandgrond wijkt de flora sterk af van de nabije omgeving, er groeit o.a. Blauw walstro en Kleine tijm.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Fort in de Botshol in Abcoude

Fort in de Botshol

Botshol 23
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving Het verdedigbaar AARDWERK uit 1895 van het Fort in de Botshol is langgerekt van vorm en is omgeven door een gracht. De versch..

Boerderij, dwarshuis, rieten dak, zeer fraai klein geval. Achterbouw 18e eeuw

Waver 29
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Boerderij, dwarshuis, rieten dak, zeer fraai klein geval 17e eeuw. Achterbouw 18e eeuw.

Boerderij met invloeden van de art nouveaustijl

Botsholsedwarsweg 13
Waverveen (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding In opdracht van A. Roeleveld ontwierp Herman van der Zeijde in 1908 een BOERDERIJ met invloeden van de art nouveaustijl. De boerd..

Blauwgepleisterde hoog onderkelderde boerderij, dwarshuis, dak met oude geglazuurde zwarte pannen gedekt

Waver 3
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Blauwgepleisterde hoog onderkelderde boerderij, dwarshuis, dak met oude geglazuurde zwarte pannen gedekt. 18e eeuw.

Boerderij, langhuis met dwars uitgebouwde opkamer. Blauwgrijs gepleisterd. Rieten dak

Waver 34
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Boerderij, langhuis met dwars uitgebouwde opkamer, 17e eeuw. Blauwgrijs gepleisterd. Rieten dak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort in de Botshol in Abcoude

Foto's (1)