Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoef in Utrecht

Boerderij

Hogeweide 6
3541BC Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van De Hoef

Omschrijving LANGHUISBOERDERIJ met hek. De boerderij is gebouwd in 1900 in opdracht van dhr. Van Beuningen, naar ontwerp van architect G. van Weerden. In baksteen opgetrokken boerderij op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en met riet gedekt zadeldak. Voorgevel met vier schuifvensters met luiken, de vensters in de geveltop zijn met genoemde vensters identiek. Zij zijn geplaatst tussen een in natuursteen uitgevoerd medaillon, bezet met een Delftsblauw tegeltableau waarin de voorstelling man met paard en vrouw met koe. De voorgevel valt op door onder meer het gebruik van natuurstenen blokken met rood geschilderde voegen in de strekken boven de vensters, gebosseerde hoekblokken, ankers en geglazuurde bakstenen vensterbanken. Gedenksteen in voorgevel met tekst: 'de eerste steen gelegd/11 juni 1900/door/ E.M. van Beuningen/ geb. 9 july 1898'. Schoorsteen met gebosseerde hoekblokken. De voortuin wordt van de weg gescheiden door een eenvoudig gietijzeren spijlenhek met regels en stijlen die zijn voorzien van pieken. Waardering Langhuisboerderij met hek van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische - en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gave met neo-renaissancestijl elementen uitgeruste boerderij; van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. Van landschappelijk waarde vanwege de situering in westelijk weidegebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514600
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hoef in Utrecht

Schuur

Hogeweide 6
Utrecht
Omschrijving SCHUUR begin 20ste eeuw, op rechthoekig grondplan, in baksteen eenlaags opgetrokken, onder een met kruispannen belegd zadeldak..

Boerderij Ter Weide

Hogeweide 3
Utrecht
Omschrijving LANGHUISBOERDERIJ uit 1906 op rechthoekige plattegrond, met een met gesmoorde kruispan gedekt zadeldak tussen topgevels. De bo..

Park Voorn: dienstwoning

Park Voorn 5
Utrecht
Omschrijving De dienstwoning is gelegen ten zuidwesten van de kasteelruïne en is gebouwd nadat het kasteel zijn oriëntatie gedraaid had...

Het Strijland

Strijlandweg 1
Utrecht
In oorsprong 17e eeuwse BOERDERIJ met dwarsgeplaatst WOONHUIS onder rieten zadeldak tussen gepleisterde puntgevels. Links een opkamer met ho..

Restanten ridderhofstad Voorn

-
Utrecht
Terrein waarin resten van een Middeleeuwse ridderhofstad.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)