Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Welsker: veeschuur in De Heurne

Boerderij

Spekkendijk 26
7095CE De Heurne (gemeente Aalten)
Gelderland

Bouwjaar: 1825


Beschrijving van De Welsker: veeschuur

Omschrijving Dwars gelegen aan de Spekkendijk bevindt zich een houten VEESCHUUR daterend uit de bouwfase van de eerste boerderij vanaf 1825. De schuur heeft een rechthoekig grondplan en is opgebouwd uit verticale beschieting, gedekt door een oorspronkelijk aan beide zijden afgewolfd zadeldak met (overwegend) gesmoorde Hollandse pannen. Vanaf 1850 is de schuur aan de oorspronkelijke voorzijde uitgebreid met een vierkante aanbouw, eveneens opgetrokken van een vertikale beschieting. Ook zijn beide zijgevels later verhoogd. Hierbij is voor de linker zijgevel een muur gemetseld. De aanbouw wordt afgedekt door een aangekapt dakschild aan de oorspronkelijke afgewolfde zijde van de voorgevel en doorgetrokken aflopende zijschilden. De latere schuur is gebouwd op een gemetselde fundering. Hierop bevinden zich gepotdekselde zijgevels en een verticaal beschoten achtergevel en open voorgevel. De a-symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is aan de dakranden voorzien van windveren. Onder het afgewolfde dakschild bevindt zich een overstek. Het overstek rust op een zwaar gebint met middenstijl. Hierin bevinden zich twee dubbele opgeklampte deuren. Aan de linkerzijde wordt de gevel voor het recente muurwerk afgesloten door twee kleinere opgeklamte deuren. Aan de rechterzijde is de vertikale beschieting voorzien van een kleine opgeklampte toegangsdeur. De RECHTER ZIJGEVEL heeft tussen de gebintstijlen drie dubbele deuren. Rechts hiervan is de gevel opgebouwd uit een vertikale beschieting. De ACHTERGEVEL is opgebouwd uit een vertikale beschieting met daarin een dubbele deur. Het INTERIEUR van de schuur heeft zes eikenhouten ankerbalkgebinten met tussenstijlen. Aan beide zijden van de deel zijn de stalruimten aanzienlijk gewijzigd. Dit geldt eveneens voor een deel van de gebint- en kapconstructie. Waardering VEESCHUUR, gebouwd in 1825 met wijzigingen vanaf 1850 - van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een veeschuur uit de periode tussen 1825 en 1938. - De schuur heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex 'De Welsker'. - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex 'de Welsker'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514598
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Welsker: veeschuur in De Heurne

De Welsker: varkensschuur

Spekkendijk 26
De Heurne (Gemeente Aalten)
Omschrijving De VARKENSSCHUUR met aangebouwde langsdeel uit 1933 heeft een L-vormige plattegrond en is opgetrokken van in kruisverband geme..

De Welsker: T-Boerderij

Spekkendijk 26
De Heurne (Gemeente Aalten)
Omschrijving De T-BOERDERIJ bestaat uit een aan de linkerzijde onderkelderd voorhuis en een later aangebouwd achterhuis. De gevels zijn gem..

Boerderij met schuur

Ovinkveld 4
De Heurne (Gemeente Aalten)
Boerderij met schuur, bouwjaar 1786. Ramen ongewijzigd. In de keuken fraaie steentjesvloer.

Maalderij met winkel

Gelkinkweg 3
De Heurne (Gemeente Aalten)
Inleiding Ten oosten van de kern de Heurne bevindt zich aan de Gelkinkweg een voormalige MAALDERIJ. Deze werd hoofdzakelijk gebruikt voor h..

Boerderij met schuur

Nijmansdijk 7
De Heurne (Gemeente Aalten)
Boerderij met schuur, gedateerd 1805.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Welsker: veeschuur in De Heurne