Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten woonhuis "De Riethoeve" in Hoog Soeren

Woonhuis

Hoog Soeren 72
7346AE Hoog Soeren (gemeente Apeldoorn)
Gelderland

Bouwjaar: 1929
Architect: Martin Huigen

(2 recensies)

Beschrijving van Houten woonhuis "De Riethoeve"

Inleiding HOUTEN WOONHUIS, genaamd de Riethoeve, uit 1929 naar ontwerp van de Apeldoornse aannemer/bouwkundige Martin Huigen (1898-1962). Het huis is één van de panden in Hoog Soeren die door Huigen zijn ontworpen. Daaronder bevinden zich meerdere houten huizen. Recent is het pand gerestaureerd. Daarbij zijn de borstweringen van de balkons gewijzigd en is het glas-in-lood vervangen door dubbel glas tussen houten roeden. Omschrijving Het houten pand is opgetrokken op L-vormige grondslag en telt één bouwlaag. Het pand bestaat uit een hoofdmassa en een haaks daarop staande korte uitbouw onder twee haaks op elkaar staande, met riet gedekte daken met ongelijke nokhoogte en gebogen dakvlakken. Het dak van de korte uitbouw heeft een lagere nok. De gevels zijn bekleed met houten delen deels in potdekselwerk en deels horizontaal, deels verticaal. De VOORGEVEL heeft in het midden op de begane grond een uitbouw, waarboven een balkon. Deze uitbouw bevat in het midden een deur en rechts daarvan, en daaraan gekoppeld, een 2-ruits stolpvenster. Links van de uitbouw bevindt zich eveneens een deur met glaspaneel, rechts een 2-ruits stolpvenster. Het balkon is toegankelijk via twee deuren met glaspaneel, met daartussen twee enkelruits vensters. De LINKER ZIJGEVEL bevat in het midden een portiek met entree, bestaande uit een deur met ter weerszijden een hoog geplaatst venster. Links van de portiek een smal enkelruits venster en rechts een kruisvenster. Het dakvlak heeft een dakkapel met drielicht. De ACHTERGEVEL bevat op de begane grond links een drielicht en rechts een stolpvenster. De verdieping heeft een breed venster met twee gekoppelde stolpvensters. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in de uitbouw op de begane grond zowel links als rechts een 2-ruits stolpvenster (het rechter venster is op de bouwtekening enkel). De verdieping heeft een drielicht. De geveltop is aan deze zijde ver uitkragend en rust op consoles. In de binnenhoek tussen hoofdbouw en uitbouw bevindt zich een erkerachtige uitbouw van één bouwlaag met daarboven een balkon. De uitbouw heeft rondom vensters. Het balkon is bereikbaar via twee deuren. Bij het pand behoort een houten berging met een tentdak met gebogen dakvlakken, gedekt met riet. De gevels zijn bekleed met houten delen deels in potdekselwerk en deels horizontaal, deels verticaal. Waardering Houten woonhuis uit 1929 van de Apeldoornse aannemer/bouwkundige Martin Huigen. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een redelijk gaaf bewaard gebleven houten woonhuis met een zeer kenmerkende vormgeving, zoals de kap met Philibertspanten en rieten dakbedekking. - Van stedebouwkundige waarde vanwege de vrije ligging in het veld temidden van een rij gelijksoortige villa's. Het pand bevindt zich in een soort enclave in bosrijk gebied, waarin verspreid meerdere, rond dezelfde tijd ontworpen, buitenhuizen zijn gesitueerd die met elkaar een ensemblewaarde hebben in dit waardevolle landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514594
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Houten woonhuis "De Riethoeve"
5
Recensie door: ()
Wat mooi om te lezen dat een van de vele huizen die mijn vader ontwierp en bouwde een Rijksmonument is, en nog wel in het dorp waar die geboren is. In Hoog Soeren en Apeldoorn en in de steeg waar hij gebouwd heeft in zijn eigen stijl en vormgeving. { dit is om trots op te zijn }
Houten woonhuis "De Riethoeve"
4
Recensie door: ()
De architect heette Marten Huigen en niet Martin !!
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten woonhuis "De Riethoeve" in Hoog Soeren

De Roode Pan

Hoog Soeren 88
Hoog Soeren (Gemeente Apeldoorn)
Inleiding HOUTEN WOONHUIS, gelegen aan de Hoog Soeren 88 te Hoog Soeren. Het pand, gebouwd onder invloed van de chaletstijl, dateert vermoe..

Vrijstaand woonhuis

Hoog Soeren 66II
Hoog Soeren (Gemeente Apeldoorn)
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS (Hoog Soeren 66II) in de vorm van een woontoren. Het pand is in 1929 als gastenverblijf - op de ontwerptekeni..

Terrein waarin 3 grafheuvels

-
Hoog Soeren (Gemeente Apeldoorn)
Terrein waarin 3 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage K).

Transformatorhuisje, van het type B1R, gebouwd in een stijl geënt op de Nieuwe Haagse School

Hoog Soeren 99
Hoog Soeren (Gemeente Apeldoorn)
Inleiding TRANSFORMATORHUISJE gelegen aan de Hoog Soeren nabij nr. 99 te Hoog Soeren. Het huisje, van het type B1R, behoort tot de kleinste..

Voormalige dubbele boswachterswoning met stalgebouw

Hoog Soeren 124
Hoog Soeren (Gemeente Apeldoorn)
Inleiding Dubbele voormalige BOSWACHTERSWONING met los STALGEBOUW gesitueerd in het noordoostelijk deel van het dorpsgebied Hoog Soeren. He..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)