Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuisje, van het type B1R, gebouwd in een stijl geënt op de Nieuwe Haagse School in Hoog Soeren

Nijverheid Industrie

Hoog Soeren 99
7346AH Hoog Soeren (gemeente Apeldoorn)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925
Architect: Gerrit Versteeg sr.


Beschrijving van Transformatorhuisje, van het type B1R, gebouwd in een stijl geënt op de Nieuwe Haagse School

Inleiding TRANSFORMATORHUISJE gelegen aan de Hoog Soeren nabij nr. 99 te Hoog Soeren. Het huisje, van het type B1R, behoort tot de kleinste trafohuisjes, bedoeld voor één transformator. Het is gebouwd rond 1925 in een stijl geënt op de Nieuwe Haagse School. Het basisontwerp dateert uit ca. 1922 en is van de hand van de architect Gerrit Versteeg sr. (1872-1938). Hij was tot 1914 onder meer adjunct-directeur van de afdeling Gemeentewerken van de gemeente Arnhem, wat in feite neerkwam op de functie van gemeente-architect, en daarna, van 1914 tot 1921, geassocieerd met de architect Jan Gratama. Het ontwerp is meermalen in de provincie toegepast, zowel in deze vorm als in varianten daarop. Omschrijving Het op rechthoekige grondslag gebouwde huisje is opgetrokken uit bruinrode baksteen in halfsteens verband, met details in gele verblendsteen en geteerde baksteen, de laatste in de vorm van het zogenaamde 'board and batten' motief. De bovenbouw is uitgevoerd in helrode keramische tegels. Het gebouw is gedekt met een sterk overstekend tentdak, bedekt met bitumen. De voor- en rechter zijgevel bevatten een stalen deur, de achtergevel een opgeklampte houten deur. De deur in de zijgevel is later aangebracht. De voor- en achterdeur zijn bereikbaar via een trede van gele verblendsteen. De linker zijgevel bevat een aantal ventilatieroosters en een stalen luikje, waarachter zich de olieschakelaar bevindt. Waardering Transformatorhuisje uit ca. 1925, gebouwd in een stijl geënt op de Nieuwe Haagse School naar ontwerp van Gerrit Versteeg sr. - Van architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Bovendien als goed voorbeeld van de Nieuwe Haagse School-stijl en als goed voorbeeld van het werk van de architect Gerrit Versteeg sr. Het neemt een belangrijke plaats in binnen de provinciale en landelijke architectuurgeschiedenis. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en verschijningsvorm, welke verbonden zijn met een historische ontwikkeling. Bovendien als goed voorbeeld van een functionele en typologische ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514589
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorhuisje, van het type B1R, gebouwd in een stijl geënt op de Nieuwe Haagse School in Hoog Soeren

Voormalige dubbele boswachterswoning met stalgebouw

Hoog Soeren 124
Hoog Soeren (Gemeente Apeldoorn)
Inleiding Dubbele voormalige BOSWACHTERSWONING met los STALGEBOUW gesitueerd in het noordoostelijk deel van het dorpsgebied Hoog Soeren. He..

Terrein waarin een grafheuvel

-
Hoog Soeren (Gemeente Apeldoorn)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage J).

Terrein waarin 5 grafheuvels en een urnenveld

-
Hoog Soeren (Gemeente Apeldoorn)
Terrein waarin 5 grafheuvels en een urnenveld. Datering: Bronstijd en/of IJzertijd. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage J).

Terrein waarin een grafheuvel

-
Hoog Soeren (Gemeente Apeldoorn)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage J).

De Roode Pan

Hoog Soeren 88
Hoog Soeren (Gemeente Apeldoorn)
Inleiding HOUTEN WOONHUIS, gelegen aan de Hoog Soeren 88 te Hoog Soeren. Het pand, gebouwd onder invloed van de chaletstijl, dateert vermoe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)