Voormalig koetshuis in Apeldoorn

Mr. Van Rhemenslaan 9
7316AK Apeldoorn

Architect: Henri Evers Evers Henri Evers

Beschrijving van Voormalig koetshuis

Inleiding Voormalig KOETSHUIS, gelegen in de tuin achter het huis. Het koetshuis is, afgaande op de bouwsporen of nooit helemaal gerealiseerd of gedeeltelijk afgebroken. Het gebouw had rechts voor een uitbreiding moet krijgen of heeft deze gehad. Omschrijving In halfsteens verband gemetseld koetshuis op rechthoekige grondslag. De VOORGEVEL bevat op de linker hoek zandstenen hoekblokken. De gevel heeft links en in het midden een toegang, beide met getoogde bovendorpel en ontlast door een steens segmentboog. Alleen de linker toegang heeft zandstenen aanzetblokken in de boog. Rechts bevat de gevel een ingehakte toegang. De RECHTER ZIJGEVEL bevat een rond venster in de top met in de halfsteens omlijsting zandstenen blokken. Ter weerszijden bevinden zich duivengaten met een zandstenen omlijsting. Het pand is gedekt met een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Langs de voorgevel bevindt zich onder de mastgoot een rijk gefigureerde houten lijst. Waardering Koetshuis uit 1887 naar ontwerp van de Delftse hoogleraar Henri Evers. - Van architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een koesthuis met ornamentiek beïnvloed door de neorenaissance. Er is sprake van een ensemblewaarde is samenhang met de villa. - Van cultuurhistorische waarde als een van de zeer weinig bewaard gebleven koetshuizen in de kern van Apeldoorn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)