Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herinneringsbank, Wilhelminapark in Apeldoorn

Overig

stadspark
3888ZJ Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: 1932
Architect: Pieter Puijpe Puijpe Pieter Puijpe


Beschrijving van Herinneringsbank, Wilhelminapark

In het zuidwestelijk deel van het park bevindt zich een kunststenen HERINNERINGSBANK, ontworpen in orthogonale stijl en opgedragen aan de oud-burgemeester Henri Paul Jules Tutein Nolthenius. Het ontwerp dateert uit 1932 en is van de hand van de Apeldoornse houtsnijder en beeldhouwer Pieter Puype (1874-1942). De bank bestaat uit een vijftal hoge rechthoekige stukken steen, in hoogte aflopend van het midden naar de zijkanten. Aan zowel voor- als achterzijde bevindt zich in het midden een plantenbak met aan weerszijden een houten bank, rustend op stenen sokkels. De voorzijde bevat in het middelste paneel de beeltenis van Tutein Nolthenius met daaronder zijn naam. Daaronder de tekst: 'was burgemeester van Apeldoorn en Vlissingen. Hij beschermde de kunst e/h ambacht'. De voorzijde van de plantenbak heeft een (familie)wapen met daaronder de tekst 'Voluntate potestas'. Het linker paneel bevat een gestileerde vrouwenfiguur met een wapenschild met daarin drie lege wapenschilden en het onderschrift 'kunst'. Het rechter paneel bevat een gestileerde mannenfiguur met hamer en aambeeld en het onderschrift 'ambacht'. De achterzijde bevat in het middelste paneel de tekst 'Hulde. De Apeldoornsche en Vlissingsche burgerij, vrienden en vereerders'. De plantenbak heeft de tekst 'Onthuld 5 maart 1932'. Het linker paneel het wapen van Vlissingen met daaronder '16 sept 1888 - 17 juli 1879'. Het rechter paneel het wapen van Apeldoorn met daaronder '1 aug 1879 - 1 juli 1910'. De bank is gesigneerd op de linker zijkant. Waardering Herinneringsbank uit 1932 naar ontwerp van Pieter Puype. - Van architectuurhistorische waarde alsherdenkingsbank van de Apeldoornse houtsnijder en beeldhouwer Pieter Puype (1874-1942). Eveneens van waarde vanwege de plaatsing in het park. Ook in de aangrenzende parken is een herinneringsbak geplaatst, waarvan nog een door Puype ontworpen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514519
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herinneringsbank, Wilhelminapark in Apeldoorn

Wilhelminapark

Wilhelminapark
Apeldoorn
Omschrijving STADSPARK, genaamd Wilhelminapark. Het park wordt aan de noordwest- en zuidoostzijde begrensd door twee lanen met de naam Wilh..

Villa met tuinhek

Wilhelminapark 8
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande VILLA met door gedecoreerd smeedijzeren HEKWERK omgeven voortuin, gelegen aan de zuidoostzijde van het Wilhelmi..

Boogbrug, Wilhelminapark

Wilhelminapark
Apeldoorn
Omschrijving De vijverpartij loopt onder de Gen. van Heutszlaan door en gaat dan verder als vijver in het Verzetsstrijderspark. Ter hoogte ..

Grote vrijstaande villa

Mr. Van Hasseltlaan 23
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande VILLA, gelegen aan de westzijde van de Mr. van Hasseltlaan, met een door een smeedijzeren HEK afgesloten voort..

Gymnasium

Kastanjelaan 10
Apeldoorn
Inleiding Het GYMNASIUM is gelegen aan de Kastanjelaan op de hoek met de Alexanderlaan en ligt precies in de as van de weg. Het pand is in ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)