Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wilhelminapark in Apeldoorn

Tuin Park Landgoed

Wilhelminapark
3888ZJ Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Wilhelminapark

Omschrijving STADSPARK, genaamd Wilhelminapark. Het park wordt aan de noordwest- en zuidoostzijde begrensd door twee lanen met de naam Wilhelminapark, aan de zuidwestzijde door de Oranjelaan en aan de noordoostzijde door de Gen. Van Heutszlaan. De noordwestelijke laan zou aanvankelijk Marialaan heten. Het is aangelegd in de destijds populaire Engelse landschapsstijl met een langgerekte gebogen vijverpartij met een rustiek houten bruggetje, lange gebogen paden en uitgestrekte grasvelden. De bomen, nu van een monumentale grootte, staan vrij of in kleine groepjes. Sommige bomen zijn minder algemeen voorkomende soorten als rode paardekastanje, suikeresdoorn, moerascypres, prieelberk, bruine beuk, etc. Verder bevat het park enige rodondendrons. De vijverpartij is een oude waterpartij uit de periode vóór ca. 1875. Rond één van de beuken in het noordelijke deel van het park bevindt zich een sierlijk smeedijzeren HEKWERK in Art Nouveau-stijl, met gestileerde bloemmotieven. Waardering Stadspark met invloeden van de Engelse landschapsstijl uit ca 1890. - Van stedenbouwkundige waarde door de situering globaal aan de oostrand van de Parken als onderdeel van een bijna doorgaande groenzone, bestaande uit een viertal parken, die tezamen met de vele particuliere groenelementen een aantrekkelijk, waardevol beeld vormen. - Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het park is aangelegd temidden van de huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde. - Van cultuurhistorische waarde is ook het hekwerk vanwege de Art-Nouveau-stijl en het karakteristieke materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514518
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wilhelminapark in Apeldoorn

Herinneringsbank, Wilhelminapark

stadspark
Apeldoorn
In het zuidwestelijk deel van het park bevindt zich een kunststenen HERINNERINGSBANK, ontworpen in orthogonale stijl en opgedragen aan de ou..

Villa met tuinhek

Wilhelminapark 8
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande VILLA met door gedecoreerd smeedijzeren HEKWERK omgeven voortuin, gelegen aan de zuidoostzijde van het Wilhelmi..

Boogbrug, Wilhelminapark

Wilhelminapark
Apeldoorn
Omschrijving De vijverpartij loopt onder de Gen. van Heutszlaan door en gaat dan verder als vijver in het Verzetsstrijderspark. Ter hoogte ..

Grote vrijstaande villa

Mr. Van Hasseltlaan 23
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande VILLA, gelegen aan de westzijde van de Mr. van Hasseltlaan, met een door een smeedijzeren HEK afgesloten voort..

Gymnasium

Kastanjelaan 10
Apeldoorn
Inleiding Het GYMNASIUM is gelegen aan de Kastanjelaan op de hoek met de Alexanderlaan en ligt precies in de as van de weg. Het pand is in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wilhelminapark in Apeldoorn

Foto's (1)