Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verzetsstrijderspark in Apeldoorn

Tuin Park Landgoed

Verzetsstrijderspark
3888ZJ Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: 1925-1940


Beschrijving van Verzetsstrijderspark

Omschrijving STADSPARK, genaamd het Verzetsstrijderspark. Het park is gelegen in het noordoostelijke deel van de Parken, ten oosten van het noordelijke deel van de Generaal van Heutszlaan. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl met een langgerekte licht gebogen vijverpartij, een lange gebogen pad en langgerekte grasvelden. De bomen, nu van een monumentale grootte, staan vrij, in kleine groepjes of in rijen langs de door het park slingerende weg. De vijver staat in verbinding met die van het Prinsenpark ten noordwesten en het Wilhelminapark ten zuidwesten. Verder bevat het park nog een groot deelvan de schilderachtige, door bomen en struiken omzoomde oude Grift, die zich ten oosten van de villawijk bevindt.Het grote braakliggende perceel ten westen van de vijver behoort tot de ooit verkavelde gronden van het landgoed, die nooit zijn bebouwd. Waardering Stadspark met invloeden van de Engelse landschapsstijl en ontstaan uit een deel van een landgoed uit de eerste helft van de 20ste eeuw. - Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de noordoostrand van de Parken als onderdeel van een bijna doorgaande groenzone, bestaande uit een viertal parken, die tezamen met de vele particuliere groenelementen een aantrekkelijk, waardevol beeld vormen. - Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het park is aangelegd temidden van de huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514514
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Verzetsstrijderspark in Apeldoorn

Herinneringsbank, Verzetsstrijderspark

Verzetsstrijderspark
Apeldoorn
Omschrijving Nabij de brug in het park staat een rode gevlekt zandstenen HERINNERINGSBANK op een hardstenen voet. De bank is ontworpen door..

Brug, Verzetsstrijderspark

Verzetsstrijderspark
Apeldoorn
Omschrijving In het park park bevindt zich een bakstenen BRUG uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, gemetseld in kruisverband en afgeslot..

Marialust of De Vlijt

Verzetsstrijderspark 10
Apeldoorn
"Marialust". Door een landschappelijk park omgeven herenhuis met verdieping, 1825-1826. De voorgevel heeft een portiek met Toscaanse zuilen ..

Boogbrug, Wilhelminapark

Wilhelminapark
Apeldoorn
Omschrijving De vijverpartij loopt onder de Gen. van Heutszlaan door en gaat dan verder als vijver in het Verzetsstrijderspark. Ter hoogte ..

Prinsenpark

Prinsenpark
Apeldoorn
Inleiding Met de aankoop in 1874 van het landgoed De Pasch door de fabrikant en grootgrondbezitter Hendrik Christiaan van der Houven van Oo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Verzetsstrijderspark in Apeldoorn

Foto's (1)