Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjepark in Apeldoorn

Tuin Park Landgoed

stadspark
3888ZJ Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: 1876
Architect: J.T.P. Bijhouwer


Beschrijving van Oranjepark

Omschrijving Het Oranjepark wordt begrensd door de Kerklaan, Mr. Van Rhemenslaan, Regentesselaan en Van der Houven van Oordtlaan. Het is aangelegd in de destijds populaire Engelse landschapsstijl met een langgerekte gebogen vijverpartij met bruggetje, lange gebogen paden en uitgestrekte grasvelden. Het noordwestelijke deel van de vijver bevat een fontein. De bomen, nu van een monumentale grootte, staan vrij of in kleine groepjes. Onder de bomensoorten bevinden zich onder meer rode beuk, varenbeuk, tulpenboom en magnolia. Langs de vijver staat een monumentale gunnera. Groen en vijverpartij zetten zich voort aan de zuidwestzijde van de Regentesselaan. In 1959 is het park deels gewijzigd naar ontwerp van de landschapsarchitect J.T.P. Bijhouwer (1898-1974), die een beplantingsadvies opstelde. Waardering Stadspark met invloeden van de Engelse landschapsstijl uit 1876. - Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de zuidwestrand van de Parken als onderdeel van een bijna doorgaande groenzone, bestaande uit een viertal parken, die tezamen met de vele particuliere groenelementen een aantrekkelijk, waardevol beeld vormen. - Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het park is aangelegd temidden van de huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde. - Van cultuurhistorische waarde als eerste van de vier stadsparken in de wijk de Parken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514510
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjepark in Apeldoorn

Herinneringsbank, Oranjepark

Stadspark
Apeldoorn
In het noordelijk deel van het park bevindt zich een hardstenen HERINNERINGSBANK uit 1892, ontworpen in neorenaissancestijl. De bank heeft a..

Villa met schuurtje en hekwerk

Kerklaan 33
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande VILLA gelegen aan de zuidwestzijde van de Kerklaan als onderdeel van de randbebouwing aan deze zijde van het Or..

Dubbele Villa met smeedijzeren hekwerk

Kerklaan 29
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande, en vermoedelijk sinds 1933 dubbele, VILLA met smeedijzeren HEKWERK om voortuin, gelegen aan de zuidwestzijde v..

Villa

Kerklaan 41
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande VILLA gelegen aan de zuidwestzijde van de Kerklaan als onderdeel van de randbebouwing aan deze zijde van het Or..

Hoofdonderwijzerswoning

Kerklaan 23
Apeldoorn
Inleiding Deze halfvrijstaande HOOFDONDERWIJZERSWONING is gelegen aan de zuidoostzijde van de Kerklaan als onderdeel van de randbebouwing a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oranjepark in Apeldoorn

Foto's (2)