Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ingeborg in Apeldoorn

Woonhuis

Generaal van Swietenlaan 11
7316BB Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Ingeborg

Twee BIJGEBOUWEN in de tuin van villa Generaal van Swietenlaan 11. Een van de gebouwen is in hout uitgevoerd en heeft een bewerkte voorgvel met ondermeer een schijnspant met houtwerk in ajour. Het zadeldak is met golfplaat gedekt. Tevens bevindt zich in de tuin een in baksteen uitgevoerde garage waarvan het zadeldak een afsteek aan de linkerzijde heeft. Het dak is met rode kruispannen belegd. De dubbele garagedeuren zijn in hout uitgevoerd. Waardering BIJGEBOUWEN bij villa uit de periode rond 1905-1920. - Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeelden van bijgebouwen bij een markanten villa, waarvan de ornamentiek is beïnvloed door de Art Nouveau. Er is sprake van een ensemblewaarde als onderdeel van de villawijk De Parken, waarbinnen het complex behoort tot de omstreeks 1900 gangbare villatypen, welke samen met de oudere en later typen en stijlen zeer goed de ontwikkeling van de villabouw weergeven. - Van stedebouwkundige waarde door de situering op de gaffelvormige aansluiting van de Gen. Van Swietenlaan op de Gen. Van Heutszlaan. Beide lanen bezitten nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen. - Van cultuurhistorische waarde als herkenbare onderdelen uit een maatschappelijke ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514508
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ingeborg in Apeldoorn

Ingeborg

Generaal van Swietenlaan 11
Apeldoorn
Omschrijving Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op nagenoeg rechthoekige grondslag en telt twee bouwlagen en een..

Sonnenburgh

Deventerstraat 39
Apeldoorn
Inleiding Deze grote, vrijstaande VILLA, met een door een SMEEDIJZEREN HEKWERK omgeven tuin, is gelegen aan de noordzijde van de Deventerst..

Grote vrijstaande voormalige villa

Deventerstraat 37
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande voormalige VILLA, gelegen aan de noordelijke zijde van de Deventerstraat. Het pand is in 1909 gebouwd in opdrac..

Sonnevanck

Jhr. Mr. G.W. Molleruslaan 2
Apeldoorn
Inleiding Deze forse dubbele vrijstaande VILLA is zeer markant gelegen op de hoek van de Deventerstraat (nr. 33) en de Jhr.mr. G.W. Molleru..

De Zeeuwsche Knoop

Burg. Tutein Noltheniuslaan 14
Apeldoorn
Inleiding Dit WOONHUIS, de Zeeuwshe Knoop, werd in 1909 ontworpen door architect CHRIS WEGERIF (1859-1920). De detaillering van de gevels e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ingeborg in Apeldoorn

Foto's (1)