Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wenumse Molen: watermolen in Wenum Wiesel

Molen

Oude Zwolseweg 160
7345DG Wenum Wiesel (gemeente Apeldoorn)
Gelderland

Bouwjaar: 1313 of eerder 1917 (huidige gebouw) 1917 1313 of eerder 1917 (huidige gebouw)


Beschrijving van De Wenumse Molen: watermolen

Omschrijving De WATERMOLEN bestaat uit een rechthoekig, aan de straatzijde éénlaags, gebouw, waarvan het zadeldak is belegd met rode Hollandse pannen en de nok parallel aan de straat is geplaatst. Het dak heeft een overstek op klossen met windveren boven de topgevels. De molen is ogetrokken in baksteen in kruisverband met gepleisterde lateien met rollagen boven de venster- en deuropeningen. De vensters hebben 8-ruits bovenlichten. In de rechter zijgevel bevindt zich een dubbele bedrijfsdeur en in de topgevel een opgeklampte deur. Het bovenslagrad bevindt zich voor de linker zijgevel in de onderbouw. In deze gevel zijn zijn rondboogvensters en segmentboogvensters geplaatst. De voorgevel is symmetrisch met een opgeklampte deur in de middenas en links en rechts een venster. De laag gelegen maalderij tegen de achtergevel heeft een zadeldak met rode Hollandse pannen. Een houten dakkapel met lessenaarsdak en opgeklampte deur geeft vanaf het terrein toegang tot de zolder van de maalderij. Het molenwerk is nog aanwezig. Waardering WATERMOLEN van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de complexe en lange historie die nog afleesbaar is - vanwege de typologie - als functionele kern van het watermolencomplex - vanwege de karakteristieke en landschappelijk waardevolle ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514502
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Wenumse Molen
Wenumse Watermolen (2008)
Wenumse Watermolen (2008)
Basisgegevens
Plaats Wenum
Waterloop Wenumse Beek
Bouwjaar voor 1313 / 1917
Type watermolen
Kenmerken bovenslagmolen
Rad 2,80 m
Functie korenmolen
Restauraties  1979-1983
Huidig gebruik  het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  8192
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Waterloop
Waterloop
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Wenumse Molen is een watermolen op de Wenumse Beek in Wenum (gemeente Apeldoorn).

Geschiedenis

Al in 1313 wordt een watermolen op deze plaats vermeld. In 1395 kwam deze korenmolen in het bezit van de Hertog van Gelre; in 1493 verkreeg het klooster Monnikhuizen bij Arnhem de watermolen. Ten tijde van de Reformatie (ca. 1580) kwam de molen in bezit van Gedeputeerde Staten van het Kwartier van Veluwe. Later werd de molen weer particulier bezit, en in 1767 werd Daniël de Jongh eigenaar. Hij liet de molen verbouwen tot kopermolen, waarbij tevens de molenvijver werd aangelegd. In 1858 liet de leerfabrikant Peter Kok Ankersmit de molen verbouwen tot korenmolen en liet er een runmolen aan toevoegen. Later werd deze runmolen verbouwd tot kaasmakerij.

In 1917 werd het huidige gebouw opgericht en werd er uitsluitend graan gemalen, met een koppel op waterkracht en twee koppels die door een dieselmotor werden aangedreven. Dit duurde tot 1965, toen het gaandewerk beschadigd raakte en de molen stilgezet moest worden. In 1972 verkreeg de gemeente Apeldoorn de molen. Hij wordt beheerd door Stichting De Wenumse Watermolen. In een deel van het pand bevindt zich een feestzaal; de molen maalt op vrijwillige basis graan voor veevoer. De Wenumse Molen is de eerste zaterdag van de maand te bezoeken.

Externe link

  • Ronald Stenvert e.a., De Wenumse Molen in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 77

AfbeeldingenMonumenten in de buurt van De Wenumse Molen: watermolen in Wenum Wiesel

molen

Oude Zwolseweg 160
Wenum Wiesel (Gemeente Apeldoorn)
Watermolen. Molenhuis XIX B. Molenwerk nog aanwezig, evenals het rad. Molenkom met beplanting nog bewaard.

De Wenumse Molen: molenaarswoning met bedrijfsgedeelte

Oude Zwolseweg 160
Wenum Wiesel (Gemeente Apeldoorn)
Inleiding MOLENAARSWONING met aangebouwd BEDRIJFSGEDEELTE, gelegen ten zuiden van de watermolen. Het pand wordt omgeven door de grotendeels..

Hoeve onder rieten wolfdak. De voorgevel bezit vlechtingen en vensters met luiken en 18-ruitsschuiframen. Stal met gepotdekselde houten delen

Klein Cannenburgh 24
Wenum Wiesel (Gemeente Apeldoorn)
Hoeve onder rieten wolfdak, gedateerd 1821. De voorgevel bezit vlechtingen en vensters met luiken en 18-ruitsschuiframen. Stal met gepotdeks..

Grondzeiler Wenum

Marleweg 60
Wenum (Gemeente Apeldoorn)
Achtkantige, houten korenmolen op gemetselde vloer, gedateerd op de versierde baard: 1840. De molen is in 1913 uit Baambrugge naar Wenum ove..

Gepleisterde boerderij onder met pannen gedekt wolfdak

Zwolseweg 405
Wenum Wiesel (Gemeente Apeldoorn)
Gepleisterde boerderij onder met pannen gedekt wolfdak, in de voorgevel met jaartalankers gedateerd 1728; in de achtergevel 1803. Het woonge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)