Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Folly in Apeldoorn

Tuin Park Landgoed

Mr. Van Hasseltlaan 27
7316DJ Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Folly

Inleiding FOLLY, gelegen in de achtertuin van het pand Mr. van Hasseltlaan 27. De folly, geplaatst links achter in de tuin, dateert van 1 oktober 1898 en is op genoemde datum aangeboden door de burgemeester bij de Oranjeoptocht. Omschrijving De folly is een klein kasteelachtig bouwwerk met invloeden van de chaletstijl op rechthoekige grondslag met bakstenen onderbouw en vakwerk bovenbouw. De onderbouw is gemetseld in imitatie kruisverband en heeft gepleisterde hoekblokken. Het gebouwtje heeft een zinken schilddak met op het voor- en het rechter schild een dakkapel met zinken steekkap. De hoek rechts vóór bevat een achthoekig arkeltorentje waarvan de spits op het moment van beschrijven ontbreekt. In oorsprong stond het gebouwtje op houten klossen en had het aan de voorzijde een veranda. Thans staat het op een bakstenen basement en ontbreekt de veranda. Doordat het gehele gebouwtje wit is geschilderd valt de oorspronkelijke detaillering minder op. Waardering FOLLY uit 1898. - Van architectuurhistorische waarde als zeldzaam en goed bewaard voorbeeld van een folly, bedoeld als speelhuisje voor kinderen. Het bouwsel is van belang vanwege de vormgeving, de materiaalkeuze en rijke detaillering die sterk is beïnvloed door de Chaletstijl. - Van cultuurhistorische waarde als object, verbonden met een koninklijke feestdag en als uitdrukking van het vanuit het achttiende eeuwse Engeland overgewaaide modeverschijnsel om -romantisch aangelegde- tuinen en parken te voorzien van fantasievol vormgegeven bouwsels, vaak zonder duidelijke functie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514485
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Folly in Apeldoorn

Crijocora

Mr. Van Hasseltlaan 27
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande VILLA, gelegen aan de westzijde van de Mr. van Hasseltlaan. De villa is gebouwd in 1889 in een stijl die invloe..

Klein Vredeoord

Mr. Van Hasseltlaan 25
Apeldoorn
Inleiding Deze grote vrijstaande VILLA is gelegen aan de westzijde van de Mr. van Hasseltlaan. De villa is in 1898-1899 gebouwd door de Ape..

Grote vrijstaande villa

Mr. Van Hasseltlaan 23
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande VILLA, gelegen aan de westzijde van de Mr. van Hasseltlaan, met een door een smeedijzeren HEK afgesloten voort..

Villa

Mariannalaan 4
Apeldoorn
Inleiding Deze VILLA is (vermoedelijk) naar ontwerp van de architect van Driesum in 1904 gebouwd in een Overgangsarchitectuur op de rechter..

Casa Blanca

Mariannalaan 6
Apeldoorn
Inleiding Deze STADSVILLA Casa Blanca werd in 1903/1904 door architect A. van Driesum in een overgangsstijl gebouwd op de linkerhoek van de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Folly in Apeldoorn