Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grot van Finigal, Koningin Juliana Toren in Apeldoorn

Tuin Park Landgoed

Amersfoortseweg 35
7313AC Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Grot van Finigal, Koningin Juliana Toren

Inleiding GROT, aangelegd in 1927 aan de voet van de 'Koningin Julianatoren' uit 1910. De toren is gelegen aan de zuidzijde van de Amersfoortseweg en vormt het hart van het gelijknamige familie-pretpark. Aan de voet van de toren werd in 1927 een doolhof (of dwaalhof) aangelegd. In het midden van de doolhof bevindt zich een trap die voert naar een onderaardse gang die uitkomt in de koepelvormige grot aan de andere zijde van de Julianatoren. De grot heette vroeger ook wel de Grot van Finigal, een naam die soms verbasterd werd tot Bengaalse grot. In de grot bevindt zich nu een nagemaakt boerderijinterieur met poppen die het echtpaar Teunes-Heetmeijer moeten voorstellen. Omschrijving De koepelgrot is via de onderaardse gang te bereiken. Bovengronds is de grot te herkennen aan een betonnen koepel met een doorsnede van ca. zes meter en een hoogte van ongerveer 2,5 meter. Aan één zijde is een nieuwe entreepartij aangebracht waarin een trap naar beneden voert. Deze entreepartij valt niet onder de bescherming. Aan de binnenzijde is de koepel groter en is een grotachtig uiterlijk geconstrueerd. Het daglicht wordt gefilterd door 'brokken' gekleurd glas in de koepel. In de grot is een grote vitrine met een boereninterieur aangebracht. Deze invulling is modern. Waardering GROT uit 1927. - Van architectuurhistorische waarde als functioneel en typologisch belangrijk voorbeeld van een grotstructuur in een tot pretpark uitgegroeid complex waarvan de uitzichttoren, deze grot en het doolhof, de oorspronkelijke onderdelen vormen. Er is sprake van een grote ensemblewaarde. De grot is verbonden met een in hetzelfde jaar aangelegd doolhof. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de functie, de verschijningsvorm en de combinatie van dit en de overige oorspronkelijke elementen in dit pretpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514479
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kinderpretpark

Julianatoren

Koningin Juliana Toren (6488535611).jpg
Opening 1910
Eerdere namen Julia Toren (1940-1945)
Prinses Juliana Toren
Familiepretpark Koningin Juliana Toren
Attracties
Totaal 62
Achtbanen 1
Darkrides 1
Locatie
Locatie Apeldoorn, Vlag van Nederland Nederland
Officiële website
[http://rcdb.com/4853.htm Kinderpretpark

Julianatoren] op RCDB

Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Julianatoren (eerder Familiepretpark Koningin Juliana Toren, Prinses Juliana Toren en tijdens de Tweede Wereldoorlog Julia Toren) is een pretpark, gelegen ten westen van de Nederlandse stad Apeldoorn (provincie Gelderland).

Julianatoren dankt zijn naam aan de uit 1910 stammende toren die bij het pretpark staat, destijds genaamd de Prinses Juliana Toren, genoemd naar de in 1909 geboren prinses Juliana. De toren heeft de status van rijksmonument.

Korte geschiedenis van het park

De bouw van de toren kwam gereed in 1910. Als tweede attractie kwamen er lachspiegels. In 1940, toen Nederland door nazi-Duitsland bezet was, moest de naam 'Prinses Juliana Toren', veranderd worden in 'Julia Toren'. Na de oorlog werd de naamswijziging weer teruggedraaid. In 2014 werd de huidige naam aangenomen, die al lang in de volksmond werd gebruikt.[1]

Na de jaren 50 kwamen er door het toenemende publiek meerdere attracties bij, o.a: autootjes, motorbootjes, een spookhuis en Old Timers. In 1963 moest het 'Prins Bernhard Dal', een pretpark op nog geen kilometer afstand, plaatsmaken voor het waterwingebied van Apeldoorn. Dit park werd verplaatst en bij de 'Koningin Juliana Toren' gevoegd.
Ook in de jaren 70 en 80 kwamen er attracties bij, waaronder een achtbaan. Jul de Muis en Julia de Muis hebben een make-over gekregen en spelen de hoofdrol in diverse shows in het park.

Mascottes van het park

 • Jul de Muis, hoofdmascotte
 • Julia de Muis, hoofdmascotte
 • Mevrouw Suikerspin
 • Meneer Kaasgaaf
 • Dino Saurus
 • Dina Saurus

Tijdens de vernieuwingen van Julianatoren in 2014 hebben Jul de Muis en Julia de Muis een make-over gekregen.

Verdwenen mascottes

 • Papa Beer (omstreeks 2003 verdwenen, Julia de Muis komt in de plaats)
 • Clown Julius (omstreeks 2012 verdwenen, Tomas Test komt in de plaats)
 • Tomas Test (omstreeks 2014 verdwenen, Meneer Kaasgaaf komt in de plaats)
 • Billy Hotdog (2014 verdwenen)
 • Tommy de Kat (2014 verdwenen)

Foto's


Externe link


Monumenten in de buurt van Grot van Finigal, Koningin Juliana Toren in Apeldoorn

Uitzichtstoren, Koningin Juliana Toren

Amersfoortseweg 35
Apeldoorn
Inleiding UITZICHTTOREN genaamd 'Koningin Julianatoren' uit 1910. De toren is gelegen aan de zuidzijde van de Amersfoortseweg en vormt het ..

Doolhof, Koningin Juliana Toren

Amersfoortseweg 35
Apeldoorn
Inleiding DOOLHOF, aangelegd in 1927 aan de voet van de 'Koningin Julianatoren' uit 1910. De toren is gelegen aan de zuidzijde van de Amers..

Grafheuvel

-
Apeldoorn
Grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvel zelf alsmede ..

Grafheuvel

-
Apeldoorn
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. Gedeeltelijke bescherming , zie bijlage S.

Grafheuvel

-
Apeldoorn
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage R).

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)