Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Atelier bij De Zeeuwsche Knoop in Apeldoorn

Nijverheid Industrie

Burg. Tutein Noltheniuslaan 14
7316BH Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: 1913
Architect: Chris Wegerif Wegerif, C Chris Wegerif


Beschrijving van Atelier bij De Zeeuwsche Knoop

Inleiding Dit ATELIER werd in 1913 door architect CHRIS WEGERIF toegevoegd aan het pand Burgemeester Tutein Noltheniuslaan 14 van Pieter Puype. Puype was door burgemeester Nolthenius uit Vlissingen naar Apeldoorn gehaald om daar tekenles te komen geven. Het atelier bevindt zich achter het aan de zuidzijde van de straat gesitueerde woonhuis en is vanaf deze straat voor een deel zichtbaar. Oorspronkelijk was er in het woonhuis een atelier gevestigd. Dit werd vermoedelijk al snel te klein en in 1913 werd er een nieuw atelier gebouwd. Omschrijving Het atelier uit 1913 heeft een rechthoekig grondvlak en gepleisterde gevels. Het zadeldak is met rode Hollandse pannen belegd en heeft houten windveren. Het linkerschild is ter plaatse van twee schuin geplaatste dakkapellen opgelicht. Deze twee dakkapellen doorsnijden ook het gevelvlak en dienden ter verlichting van het voormalige atelier. De voorgevel heeft een brede driedelige deuropening (modern) en een ronde gevelopening in de geveltop, waarin zich een reliƫf met het gelaat van beeldhouwer Puype bevindt. De rechterzijgevel bevat een moderne tuindeur en een uitgebouwd gedeelte ter plaatse van de achtergevel. In het interieur heeft het atelier enkele houten laminaatboogspanten. Waardering ATELIER, behorende bij een WOONHUIS met bijzonder INTERIEUR, ontworpen door CHRIS WEGERIF in 1913. - Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven ateliergebouw bij een voor een kunstenaar ontworpen woonhuis. De architect van het atelier is Chris Wegerif, die ook het woonhuis ontwierp. Als atelier heeft het gebouw een zekere typologische waarde. Het heeft vooral een ensemblewaarde met de ervoor gelegen woning. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige bestemming als kunstenaarsatelier van de in Apeldoorn en omstreken bekende kunstenaar Pieter Puype. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514471
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Atelier bij De Zeeuwsche Knoop in Apeldoorn

De Zeeuwsche Knoop

Burg. Tutein Noltheniuslaan 14
Apeldoorn
Inleiding Dit WOONHUIS, de Zeeuwshe Knoop, werd in 1909 ontworpen door architect CHRIS WEGERIF (1859-1920). De detaillering van de gevels e..

Villa met schuur

Regentesselaan 10
Apeldoorn
Inleiding VILLA, thans een kantoor met bovenwoning, met SCHUUR in 1908 gebouwd in Overgangsarchitectuur met elementen van neorenaissance en..

Op den Paschviever

Regentesselaan 12
Apeldoorn
Inleiding Dit WOONHUIS MET VOORMALIG ATELIER is gesitueerd aan de noordoostzijde van de Regentesselaan, naast de kerk van de Protestantenbo..

Regentessekerk

Regentesselaan 14b
Apeldoorn
Inleiding KERKGEBOUW (Regentessekerk) voor de Nederlandse Protestantenbond werd in 1931 door architect Klosters gebouwd aan de Regentessela..

De Pasch

Regentesselaan 11
Apeldoorn
Inleiding Een fors, licht verhoogd gelegen, vrijstaande VILLA, genaamd 'De Pasch', gelegen aan de westzijde van de Regentesselaan op de hoe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Atelier bij De Zeeuwsche Knoop in Apeldoorn

Foto's (1)