Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort de Bilt, woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Biltsestraatweg 78
3573PS Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1860-1890


Beschrijving van Fort de Bilt, woonhuis

Inleiding Houten WOONHUIS gebouwd rond 1860 en gelegen binnen de voormalige Verboden Kringen van het Fort op de Biltstraat. Omschrijving Woonhuis van oorsprong met één bouwlaag en gebroken zadeldak, bij verbouwing rond 1890 aan achterzijde verlengd, waarbij, met gebruikmaking van de oude kap, een nieuwe driekwart gebroken zadeldak is gemaakt en de achterzijde van het pand nu twee bouwlagen met kap heeft. Geheel in houten delen uitgevoerd pand en houten vensters met luiken. Drie traveeën brede voorgevel, met dakkapel met tentkap gedekt met rode schublei. Waardering Houten woonhuis van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als zeldzaam bewaard gebleven voorbeeld van houtbouw binnen de Verboden Kringen rond de forten en vanwege het belang voor de krijgsgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514468
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort de Bilt
Wachtgebouw
Wachtgebouw
Locatie Utrecht
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Gebouwd in 1816-1819
Monumentale status Voorbeschermd
Monumentnummer  532373
Bijzonderheden Tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gebruikt als executieplaats
Herdenkingsmonument Fort de Bilt
Herdenkingsmonument Fort de Bilt
Polygoonjournaal uit 1948 over de herdenkingsplechtigheid op Nationale Dodenherdenking op Fort de Bilt

Fort de Bilt, ook wel Fort op de Biltstraat genoemd is een van de verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de gemeente Utrecht. Het fort is gebouwd in de jaren 1816 - 1819 en diende voor het afsluiten van het acces van de Biltse straatweg, de weg tussen Utrecht en De Bilt.

De weg tussen Utrecht en De Bilt liep sinds de bouw van het fort om het verdedigingswerk heen. Naarmate met de jaren het verkeer toenam werd dit smalle weggetje dat zich om het fort heen kronkelde een steeds groter obstakel voor het verkeer. In 1929 werd de Biltse straatweg uiteindelijk dwars door het fort heen getrokken, waardoor het fort in twee helften werd gesplitst.

In de jaren 1848 - 1852 en 1875 - 1879 werd het fort gemoderniseerd. In de jaren 1930 zijn betonnen mitrailleurkazematten op het fort aangelegd.

Tijdens de mobilisatie in 1939 is door een aantal soldaten een Wilhelminaboom geplant. Deze boom is officieel gedoopt. Niet met champagne, die was even niet verkrijgbaar. In plaats daarvan met chocolademelk uit de kantine.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Fort de Bilt door de bezetter in gebruik als executieplaats. In die periode zijn hier 140 verzetsstrijders gefusilleerd. Direct na de Tweede Wereldoorlog was het fort enige jaren een gevangenkamp voor NSB'ers en collaborateurs. Tegenwoordig wordt op de noordelijke helft van het fort door ProDemos een educatief herinneringscentrum beheerd met een op jongeren gerichte interactieve tentoonstelling over tolerantie, oorlog en vrede en het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.[1] De zuidelijke helft is nog in gebruik door de Koninklijke Marechaussee.

In de buurt van het fort zijn nog enige houten Kringenwetwoningen te vinden.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Fort de Bilt, woonhuis in Utrecht

Houten woonhuis opgetrokken in chaletstijl rond 1900 gebouwd, gelegen in de verboden kringen van het fort op de biltstraat

Biltsestraatweg 108
Utrecht
Inleiding Houten WOONHUIS opgetrokken in chaletstijl rond 1900 gebouwd, gelegen in de Verboden Kringen van het fort op De Biltstraat. Om..

utrechtseweg

utrechtseweg 351
de bilt
Cluster 37. Betonnen observatiepost met toegangssluis (1916). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding BETONNEN OBSERVATIEPOST MET TOEGANGSSLUI..

utrechtseweg

utrechtseweg 351
de bilt
Cluster 37. Betonblokken van gietstalen koepelkazematten type G. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding Drie BETONBLOKKEN VAN GIETSTALEN KOEP..

utrechtseweg

utrechtseweg 351
de bilt
Cluster 37. Schuilplaats type 1915. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding Betonnen SCHUILPLAATS TYPE 1915, gelegen nabij het noordelijk uite..

utrechtseweg

utrechtseweg 351
de bilt
Cluster 37. Betonnen Brug. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding BETONNEN BRUG, die onderdeel is van de in of kort voor 1939 tot stand gebra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort de Bilt, woonhuis in Utrecht