Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Houten woonhuis opgetrokken in chaletstijl rond 1900 gebouwd, gelegen in de verboden kringen van het fort op de biltstraat in Utrecht

Biltsestraatweg 108
3573PS Utrecht

Bouwjaar: 1900

Beschrijving van Houten woonhuis opgetrokken in chaletstijl rond 1900 gebouwd, gelegen in de verboden kringen van het fort op de biltstraat

Inleiding Houten WOONHUIS opgetrokken in chaletstijl rond 1900 gebouwd, gelegen in de Verboden Kringen van het fort op De Biltstraat. Omschrijving Geheel in hout opgetrokken pand op bijna rechthoekige plattegrond met één bouwlaag en kruisende zadeldaken gedekt met zwarte kruispan. Aan de zijde van de weg gelegen frontgevel (zuidwest) heeft een wat terugliggend bouwdeel links met lijstgevel en langskap en rechts een risalerend bouwdeel met topgevel en dwarskap. De achtergevel heeft een geveltop conform die van de frontgevel, maar hier evenals in rechter zijgevel nog voorzien van een rondboog in het over stek. Alle gevels opgetrokken in vakwerk, waarbij de velden zijn opgevuld met planken (zowel horizontaal, verticaal als diagonaal). Tegen de achtergevel een latere, éénlaags aanbouw in baksteen. Stolpramen en luiken op begane grond in de voorgevel, in de geveltoppen driedelige vensters onder keperboog. Alle topgevels hebben windveren en makelaars. Waardering WOONHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van bouwen in chaletstijl en vanwege de cultuur historische waarde als karakteristiek en goed bewaard zeldzaam voorbeeld van houtbouw in de Verboden Kringen rondom de forten en vanwege het belang voor de krijgsgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)