Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten woonhuis opgetrokken in chaletstijl rond 1900 gebouwd, gelegen in de verboden kringen van het fort op de biltstraat in Utrecht

Woonhuis

Biltsestraatweg 108
3573PS Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Houten woonhuis opgetrokken in chaletstijl rond 1900 gebouwd, gelegen in de verboden kringen van het fort op de biltstraat

Inleiding Houten WOONHUIS opgetrokken in chaletstijl rond 1900 gebouwd, gelegen in de Verboden Kringen van het fort op De Biltstraat. Omschrijving Geheel in hout opgetrokken pand op bijna rechthoekige plattegrond met één bouwlaag en kruisende zadeldaken gedekt met zwarte kruispan. Aan de zijde van de weg gelegen frontgevel (zuidwest) heeft een wat terugliggend bouwdeel links met lijstgevel en langskap en rechts een risalerend bouwdeel met topgevel en dwarskap. De achtergevel heeft een geveltop conform die van de frontgevel, maar hier evenals in rechter zijgevel nog voorzien van een rondboog in het over stek. Alle gevels opgetrokken in vakwerk, waarbij de velden zijn opgevuld met planken (zowel horizontaal, verticaal als diagonaal). Tegen de achtergevel een latere, éénlaags aanbouw in baksteen. Stolpramen en luiken op begane grond in de voorgevel, in de geveltoppen driedelige vensters onder keperboog. Alle topgevels hebben windveren en makelaars. Waardering WOONHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van bouwen in chaletstijl en vanwege de cultuur historische waarde als karakteristiek en goed bewaard zeldzaam voorbeeld van houtbouw in de Verboden Kringen rondom de forten en vanwege het belang voor de krijgsgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514467
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten woonhuis opgetrokken in chaletstijl rond 1900 gebouwd, gelegen in de verboden kringen van het fort op de biltstraat in Utrecht

Fort de Bilt, woonhuis

Biltsestraatweg 78
Utrecht
Inleiding Houten WOONHUIS gebouwd rond 1860 en gelegen binnen de voormalige Verboden Kringen van het Fort op de Biltstraat. Omschrijving ..

de zilveren schaats e.o.

de zilveren schaats e.o.
utrecht
Cluster 301. Sluis / Kering / (Plof) Duiker / brug. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SLUIS / KERING / (PLOF)DUIKER / BRUG bij de Offerh..

Poortgebouw

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving In baksteen opgetrokken POORTGEBOUW, bestaande uit een bewaarderswoning en kantoor, door een muur verbonden met de aula, het g..

Rouwkamer

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving AULA, naar ontwerp van A. Tepe uit 1880 op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder met leien gedekt zadeldak. Platte..

Rouwkapel

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving Hoge, eenbeukige neogotische kerk als ROUWKAPEL (complexonderdeel 4) uit 1880 naar ontwerp van A. Tepe met transept en vijfzij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houten woonhuis opgetrokken in chaletstijl rond 1900 gebouwd, gelegen in de verboden kringen van het fort op de biltstraat in Utrecht