Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren Amsterdamsestraatweg 380 in Utrecht

Nijverheid Industrie

Amsterdamsestraatweg 380
3551CW Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1916

(1 recensie)

Beschrijving van Watertoren Amsterdamsestraatweg 380

Amsterdamsestraatweg 380 Inleiding In Amsterdamse Schoolstijl opgetrokken WATERTOREN, gelegen in de rooilijn van de Amsterdamsestraatweg en gebouwd in 1916 in opdracht van de Utrechtsche Waterleiding Maatschappij. N.B. De watertoren, die zijn oorspronkelijke functie verloren heeft, is sedert enige jaren in gebruik als kantoor- en woonruimte. Het interieur is daartoe aangepast. Omschrijving Geheel in baksteen opgetrokken, 42 meter hoge watertoren op ronde plattegrond met een waterreservoir van 1000 kubieke meter en een 16-kantig kegeldak met lantaarn. Portiekvormige kunststenen ingang (noordoostzijde) op de begane grond met aan weerszijden gemetselde muurtjes met kunststenen banden, daarboven het begin van de schacht met daarin 8 grote pilasters en daartussen evenzoveel spaarvelden met sleufvormige vensters. Daarboven het iets uitkragende reservoir met 16 sleufvormige vensters. De overgang van schacht naar reservoir wordt benadrukt door een fries met vierkante vensters tussen kunststenen korte pilasters. Een vergelijkbare vensterring accentueert de overgang van schacht naar dak. Recht boven de erkervormige ingang bevindt zich ter hoogte van de overgang van schacht naar reservoir een erker. Waardering WATERTOREN van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van zorgvuldige vormgeving in Amsterdamse Schoolstijl en vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere functie en vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514465
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Watertoren Amsterdamsestraatweg 380
2
Recensie door: ()
Veel potentie, helaas verpauperd en verwaarloosd geraakt.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Amsterdamsestraatweg
Watertoren aan de Amsterdamsestraatweg
Watertoren aan de Amsterdamsestraatweg
Plaats Utrecht
Bouwjaar ca. 1917[1]
Hoogte 43,50 m
Inhoud 1000 m³
Architect(en) W.K. de Wijs
Huidig gebruik kantoorruimte
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 514465

De watertoren aan de Amsterdamsestraatweg 380 in Utrecht is gebouwd omstreeks 1917.[1] De watertoren heeft een waterreservoir van 1000 m³ en is 43,50 meter hoog. Het bouwwerk is in opdracht van de Utrechtse Waterleiding Maatschappij ontworpen door architect W.K. de Wijs in de stijl van de Amsterdamse School en gebouwd door J.C. Rijk. De nieuwbouw vond destijds plaats bij de grens van de gemeente Utrecht met de toenmalige gemeente Zuilen. De toren is vandaag de dag een belangrijk kenmerk in deze 5 kilometer lange straat.

De toren is in de jaren tachtig enige tijd gekraakt geweest. In 1989 werd de watertoren verkocht en vervolgens ingericht als kantoorruimte. In 2001 werd de toren aangewezen als rijksmonument. In de jaren erna kwam het dak van de watertoren ernstig in verval. In 2013 werd de watertoren wederom gekraakt en drie maanden later ontruimd. Kort daarop werd een nieuw dak op de watertoren gebouwd, waarna er ruim zes maanden geen verdere activiteiten meer plaatsvonden. De in 2013 uitgezette groep krakers bezetten de toren daarop in 2014 en 2017 opnieuw.

Zie ook

Bronnen

Noten

  1. a b Gebouwd in 1917-1918 volgens de gedenksteen in de watertoren. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gebouwd in 1916. Volgens R. Stenvert in 1916-1918.

Monumenten in de buurt van Watertoren Amsterdamsestraatweg 380 in Utrecht

Poortgebouw klooster Nieuwlicht

Laan van Chartroise 168
Utrecht
Poortgebouw op brug, omstreeks 1500, overblijfsels van het klooster Nieuw Licht.

Boerderij klooster Nieuwlicht

Laan van Chartroise 174
Utrecht
Boerderij met een trapgevel aan de frontzijde XVII, nabij voornoemd poortgebouw gelegen.

Brugwachtershuisje Rode Brug

Jagerskade 2 (bij)
Utrecht
Inleiding Rond 1890 aan de oostzijde van de Vecht gesitueerde, ten behoeve van de naastgelegen Rode Brug gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE, uitgev..

Vechthuis

Jagerskade 13
Utrecht
Laat 16e eeuws eenlaags bedrijfspand annex woonhuis, eens deel uitmakend van de langs de Vecht gelegen lintbebouwing, met de kap evenwijdig ..

Poortgebouw joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving POORTGEBOUW van de Israëlitische begraafplaats, bestaande uit poortgebouw (waaronder beheerderswoning, links en aula, rechts)..

Kaart & Routeplanner