Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafische school in Utrecht

Gebouw

Jutfaseweg 3 A
3522HA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Grafische school

Jutfaseweg 3 Inleiding SCHOOLGEBOUW (opleiding voor typografie) gebouwd in 1909 in Hollandse neo-renaissancestijl naar ontwerp van E.G. Wentink jr. (1874-1948 architect B.N.A. te Utrecht). De tegen de achtergevel aangebouwde latere uitbreidingen komen niet rijksbescherming in aanmerking. Omschrijving Vrijliggend, op vierkant grondplan, iets terugliggend ten opzichte van de weg, onderkelderd, met twee bouwlagen en platgedekte zijvleugels die het hoger opgetrokken van een afgeplat (pannen)schilddak voorzien midden bouwdeel flankeren. Veertien traveeën brede voorgevel bestaande uit hoger opgetrokken midden bouwdeel van zes traveeën waarvan middelste twee nog eens risalerend zijn opgebouwd. Lagere zijvleugels van ieder vier traveeën. Middenas eindigt in halsgevel bekroond door natuurstenen schelpmotief onder gebroken halfrond fronton. Ter weerszijden van de hals met oeil de boeuf-venster bevindt zich een klauwstuk. Bakstenen symmetrisch ingedeelde voorgevel op trasraam. De rechthoekige vensteropeningen hebben alle in drieeën gedeelde schuiframen met schuivende boven en benedengedeelte. De vensters zijn onderling door sierbanden verbonden en worden afgesloten door door met in natuursteen uitgevoerde aanzet- en sluitstenen in de verder bakstenen hanekammen. Alleen in de middenas en aan weerszijden van de ingang komen vensters voor onder een latei. De ramen op de tweede en derde verdieping ter weerszijde van de middenas zijn resp. als kruisvenster en als een door rolwerk omsloten rondvenster uitgevoerd. Gevel beëindigd door goot op klossen. Klokketoren op het afgeplatte schilddak. Zijgevels en achtergevel uitgevoerd in vergelijkbare vorm met baksteen, kunststenen banden en een goot op klossen. Waardering SCHOOLGEBOUW van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van Hollandse neo-renaissance. Van cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met speciaal onderwijs gericht op de vakopleiding voor de typografische sector. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514463
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafische school in Utrecht

Amaliastichting

Jutfaseweg 7
Utrecht
Jutfaseweg 7 Inleiding ZIEKENHUIS ('Amaliastichting'), in 1873 in opdracht van het Rode Kruis ten behoeve van de verzorging van gewonde so..

Rudolph Magnus Instituut

Vondellaan 6
Utrecht
Inleiding Als laboratorium gebouwd UNIVERSITEITSGEBOUW voor het Rudolph Magnus Instituut in opdracht van de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1..

Boerderij van het 'Hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen

Oosterkade 6
Utrecht
Een 18e eeuwse boerderij van het 'hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen. Hoewel de voorgevel door de op..

Pand bestaande uit twee lagen, een schilddak met de nok loodrecht op de straat en een kelder

Oosterkade 4
Utrecht
Een 18e eeuws pand bestaande uit twee lagen, een schilddak met de nok loodrecht op de straat en een kelder. Een volledig gaaf, buiten de st..

Hoekpand met met verdieping en kapverdieping onder met pannen gedekt zadeldak

Westerkade 1
Utrecht
In oorsprong 18e eeuws hoekpand, met verdieping en kapverdieping onder met pannen gedekt zadeldak; aan de voorzijde voorzien van een variant..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafische school in Utrecht

Foto's (4)