Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rudolph Magnus Instituut in Utrecht

Gebouw

Vondellaan 6
3521GD Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1925-1927


Beschrijving van Rudolph Magnus Instituut

Inleiding Als laboratorium gebouwd UNIVERSITEITSGEBOUW voor het Rudolph Magnus Instituut in opdracht van de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1925 gebouwd in de trant van de Nieuwe Zakelijkheid met Amsterdamse Schoolelementen naar ontwerp van architect A.A. Kok en gelegen op het voormalige unversiteitscomplex aan de Vondellaan. Omschrijving In baksteen met kunststenen detaillering opgetrokken pand op L-vormige plattegrond. Gebouw met souterrain en drie bouwlagen, een deel twee hoge bouwlagen, achterbouw met één bouwlaag, beide onder plat dak. De voorgevel wordt bepaald door over de volle breedte van de gevel geplaatste lintvensters met stalen ramen in iedere bouwlaag. Alle vensters uitgevoerd met doorlopende kunststenen onder- en bovendorpels en een sculpturale beëindiging. De voorgevel met vooruitspringend middendeel van drie bouwlagen, linker bouwdeel met twee bouwlagen over eenzelfde bouwhoogte. De overgang tussen het linker- en rechterbouwdeel is rondgemetseld uitgevoerd. Het rechterbouwdeel wordt geaccentueerd door een terugliggende in torenvorm gebouwd trappenhuis, waarvan de hoek rechtsvoor verhoogd is tot pyloon. Hier is eveneens de ingang gesitueerd in de vorm van een uitgebouwde portiek met plat dak. Aan westzijde boven de ingang gesitueerde steen met opschrift: "Pharmacologisch Laboratorium 1927" aan weerszijden de 'sol iustitia' en de aardbol. Tevens aan weerszijden twee figuratieve voorstellingen. Decoratieve bakstenen dakrand ter beëindiging van de gevel. Achtergevel in gelijksoortige vormgeving als de voorgevel. Interieur met lange gangen met aan weerszijden de lokalen. Op de begane grond een collegzaal met betonnen insteek en houten collegebanken. De collegezaal is via een deur in de achterwand verbonden met een fraai trappenhuis met decoratieve trapleuningen. Centraal trappenhuis eveneens met fraai vormgegeven trap. De gangen grotendeels met oorspronkelijke deuren naar de diverse vertrekken. Alle vloeren van granito met parelmoer. Waardering UNIVERSITEITSGEBOUW voor het Rudolph Magnus Instituut van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant voorbeeld van een versoberde vorm van Expressionisme die als bouwstijl van de Nieuwe Haagse School, elementen uit Nieuwe Bouwen combineert met invloeden van de Amsterdamse School. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van het hoger onderwijs. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514462
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rudolph Magnus Instituut in Utrecht

Grafische school

Jutfaseweg 3A
Utrecht
Jutfaseweg 3 Inleiding SCHOOLGEBOUW (opleiding voor typografie) gebouwd in 1909 in Hollandse neo-renaissancestijl naar ontwerp van E.G. We..

Amaliastichting

Jutfaseweg 7
Utrecht
Jutfaseweg 7 Inleiding ZIEKENHUIS ('Amaliastichting'), in 1873 in opdracht van het Rode Kruis ten behoeve van de verzorging van gewonde so..

Boerderij van het 'Hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen

Oosterkade 6
Utrecht
Een 18e eeuwse boerderij van het 'hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen. Hoewel de voorgevel door de op..

Sterrenburg

Sterrenburg 1
Utrecht
Bolwerk Sterrenburg, grotendeels afgegraven, nog zuidelijke kazematten intact.

Pand bestaande uit twee lagen, een schilddak met de nok loodrecht op de straat en een kelder

Oosterkade 4
Utrecht
Een 18e eeuws pand bestaande uit twee lagen, een schilddak met de nok loodrecht op de straat en een kelder. Een volledig gaaf, buiten de st..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rudolph Magnus Instituut in Utrecht

Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven