Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Utrecht

Gebouw

Van Sijpesteijnkade 25
3521AH Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van gebouw

Inleiding In 1912 naar ontwerp van L. Verbeek van der Sanden tot KANTOOR verbouwd ouder woonhuis, gesitueerd aan de voormalige Leidse Rijn. Het aan de straatzijde gesitueerde bouwdeel van drie bouwlagen is geplaatst voor een ouder, bij de verbouwing behouden deel. De voorgevel is opgetrokken in neo-classicistische stijl. Omschrijving Onderkelderd pand met vierkant plattegrond, drie bouwlagen en plat dak. De gepleisterde voorgevel met natuurstenen plint heeft vier vensterassen tussen vijf zware Dorische pilasters van de kolossale orde. Originele voordeur met bovenlicht met kroonlijst en deurkalf met eierlijst. Houten schuif- en draaivensters met roede verdeling, die per bouwlaag afnemen in hoogte, elk venster geaccentueerd door vensterbank en kroon- lijst. Gevel beeïndigd door zware kroonlijst fries met trigliefen en metopen onder zware, vooruitstekende gootlijst op consoles. Interieur met duidelijk niveau-verschil tussen voor- en achterhuis. Onder meer met oorspronkelijke betimmering op begane grond in zware neo-renaissancestijl, trappenhuis, in dezelfde stijl, met glas-in-lood verlichting, geprofileerde deuren en vensters en stucplafonds, op de verdieping diverse stucplafonds en schouwen. Waardering Tot kantoorpand verbouwd ouder huis, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf voorbeeld van een pand met een voorgevel in neo-classicistische bouwstijl opgetrokken met interieurdetails in neo-renaissance uitgevoerd. Tevens van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering aan de oude uitvalsweg langs de Leidse Rijn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514459
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Utrecht

Vinkepand

Vredenburg 40
Utrecht
Inleiding In 1857 in opdracht van J.C. van Berkum ontworpen WOONHUISCOMPLEX van vijf woonhuizen aan de Catharijnekade in één opzet in neo..

Pand

Vredenburg 34
Utrecht
Pand met Lod. XV geveltop, hardstenen régence kuif op modern gebouw, midden XVIII.

Orgel in de Westerkerk

Bergstraat 54
Utrecht
Westerkerk, vanwege het orgel met twee klavieren en vrij pedaal. Gemaakt in 1814 door G.H. Quellhorst voor de R.K. Plechelmus basiliek te Ol..

Hoofdgebouw I, Hoofdgebouw II en Hoofdgebouw III (De Inktpot)

Moreelsepark 1
Utrecht
COMPLEX KANTOORGEBOUWEN. HOOFDGEBOUW I. Administratiegebouw - later Hoofdgebouw I van de Nederlandse Spoorwegen - ontworpen door de architec..

Noord Brabant

Vredenburg 3
Utrecht
Vredenburg 3 Inleiding Voormalig HOTEL, in 1904 tot CAFE-RESTAURANT "Bellevue" verbouwd, in opdracht van Heinekens Bierbrouwerij naar ontw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)