Sterrehof in Utrecht

Sterrenhof 4
3511EV Utrecht

Beschrijving van Sterrehof

Omschrijving WOONBLOK A met zes woningen, aan de noordzijde van het complex Sterrehof gesitueerd. Het woonblok bezit een symmetrisch ingedeelde voorgevel en de zes woningen bezitten een samengesteld pannen dak met haaks geplaatst hoger zadeldak. De woningen nr 6 en 7 zijn ondergebracht in een middenrisaliet waarin per twee gekoppelde vensters per bouwlaag, waarnaast, geflankeerd door gepleisterde hoekpilasters, aan iedere zijde één vensteras. De beide delen van de gevel hiernaast zijn lager en herhalen, op eenvoudiger wijze, dit schema van centrale gepleisterde middenas geflankeerd door een hoektravee. Het risalerende en gepleisterde middendeel van de risaliet is tot de derde bouwlaag opgetrokken en heeft een fries met opschrift "STERREHOF", afgesloten door een kroonlijst met ornamenten en windvaan. Alle vensters zijn getoogde zesruitsvensters, in de middelste risaliet tevens zesruitsvensters met halfronde bovenlichten, aan weerszijden cartouches met het opschrift "ANNO" en "1873". Waardering WOONBLOK A, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van hofjesbouw in eclectische bouwstijl met invloeden van neo-classicisme. Van stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex Sterrehof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)