Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sterrehof in Utrecht

Gebouw

Sterrenhof 10
3511EV Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1873


Beschrijving van Sterrehof

Omschrijving WOONBLOK B met vijf woningen, aan de westelijke zijde van het Sterrehof gelegen, loodrecht op het Sterrenbos gesitueerd. Het bouwblok heeft twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op het Sterrenbos. De topgevel aan het Sterrenbos is drie traveeën breed. De middentravee is witgepleisterd en wordt beëindigd door een kroonlijst. Deze korte topgevel heeft classicistische pleisterdecoratie. De vensters naast de middentravee in beide bouwlagen zijn gekoppelde getoogde vensters. Ook in de gepleisterde middenrisaliet zijn vensters geplaatst, het zoldervenster met een rondboogvormige beëindiging. In de langsgevel bevinden zich de ingangen in gepleisterde risalerende traveeën. Hierboven is een venster dan wel een blindnis geplaatst. De risalieten worden beeïndigd met een dakkapel met rondboogvormige beëindiging. De vensters in de ongepleisterde traveeën hebben getoogde strekken. Op de hoeken van het bouwblok zijn gepleisterde pilasters geplaatst. Waardering WOONBLOK van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van hofjesbouw in een eclectische stijl met invloeden van het classicisme. Van cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex Sterrehof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514454
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sterrehof
514454 Sterrehof.jpg
Locatie Utrecht, Sterrenhof/Sterrenbos
Oorspr. functie hofje
Huidig gebruik koopwoningen
Opening ca. 1873
Verbouwing ca. 2006
Bouwstijl eclecticisme
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 514454, 514455, 514456
Rechtervleugel
Rechtervleugel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Sterrehof is een hofje in de Nederlandse stad Utrecht. Het hofje is gewaardeerd als rijksmonument.

Stichter van het hofje was in 1873 de Liefdadige Vereniging van de Heilige Joseph. Het werd ter huisvesting van arme parochianen van de nabijgelegen Walsteegkerk gebouwd, direct aan de westzijde van de oude binnenstad nabij het Sterrenbos waaraan het zijn naam ontleend. Het hofje bestaat uit drie woonblokken die in een U-vorm staan met in het midden een klein plantsoen.

De in 1872 opgerichte vereniging liet in haar beginjaren ook aan de Oude Daalstraat en de 1e Daalsedijk in Utrecht huisjes bouwen, die eveneens voor minvermogenden waren bestemd.

De vereniging verkocht in 1976 haar huizenbestand inclusief dit hofje aan de gemeente Utrecht. Vervolgens kwam de Sterrehof in 1992 in handen van de woningcorporatie Mitros, die de bewoners na jarenlange onzekerheid en een uiteindelijke korte procedure uitzette. Rond 2006 werd het hofje gekraakt. Nadat de krakers op hun beurt waren uitgezet, werd het hofje door een nieuwe eigenaar/projectontwikkelaar verbouwd tot luxe koophuizen/appartementen.

Zie ookMonumenten in de buurt van Sterrehof in Utrecht

Sterrehof

Sterrenhof 4
Utrecht
Omschrijving WOONBLOK A met zes woningen, aan de noordzijde van het complex Sterrehof gesitueerd. Het woonblok bezit een symmetrisch inged..

Sterrehof

Sterrenhof 2
Utrecht
Omschrijving WOONBLOK C met vijf woningen, aan de oostelijke zijde van het Sterrehof gelegen. Het bouwblok heeft twee bouwlagen en een zad..

Hygiënisch Laboratorium

Catharijnesingel 61
Utrecht
Inleiding UNIVERSITEITSGEBOUW (Hygiënisch Laboratorium), gebouwd in 1893 in opdracht van de Rijksgebouwendienst aan de Catharijnesingel, u..

Schoolgebouw, gebouwd als Utrechtse Industrie en Huishoudschool

Laan van Puntenburg 2
Utrecht
Inleiding SCHOOLGEBOUW, in 1939 gebouwd als Utrechtse Industrie en Huishoudschool naar ontwerp van H.F. Mertens, uitgevoerd in een op het F..

Duitse Huis, met onder meer middeleeuwse delen

Geertebolwerk 1
Utrecht
Voormalig Duitse huis, nu militair hospitaal, middeleeuws complex, gebouw met zadeldaken en topgevel, merendeels gepleisterd aan de singelzi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sterrehof in Utrecht

Foto's (1)