Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren Neckardreef in Utrecht

Nijverheid Industrie

Neckardreef 40
3562CP Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1934
Architect: J. Pateer


Beschrijving van Watertoren Neckardreef

Neckardreef 40 - watertoren Inleiding WATERTOREN uit 1934, ontworpen door J. Pateer in Amsterdamse Schoolstijl, gelegen in park De Watertoren in Overvecht-Zuid, gebouwd in het kader van een werkgelegenheidsproject aan de zuidwestzijde van de Neckardreef. Omschrijving Achtzijdige watertoren, uitgevoerd met reservoirdragend betonskelet met een gevelommanteling van metselwerk met betonnen detaillering. De toren is ruim 49 meter hoog, versmalt na ruim 30 meter en wordt gedekt met een koperen koepeldak. Aan vier zijden zijn smalle sleufvensters aangebracht, zowel in de onderste geleding als in de smallere bovenste geleding. De tussenliggende vier zijden met gemetselde steunberen over de gehele hoogte. Behoudens de gevel met ingang zijn alle zijden begane gronds bezet met dichtgemetselde dubbele vensters. De ingang ligt terug in de gevel, heeft onder meer een betonnen luifel en een stalen deur. Boven de luifel is een betonnen plaat met de letters "D.N.W.U": Drinkwaterleiding Noord-West Utrecht. De koepel heeft door oxidatie een groene kleur. De toren bezit bescheiden typerende Amsterdamse School siermetselwerk, onder meer in de betonnen detaillering aan de vensters en de rondgemetselde muurtjes bij de ingang. Waardering WTERTOREN van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de zorgvuldige vormgeving in Amsterdamse Schoolstijl. Voorts vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere functie en van belang vanwege de stedenbouwkundige waarde door de beeldbepalende ligging en als landmark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514451
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Neckardreef
De watertoren van Overvecht
De watertoren van Overvecht
Plaats Utrecht - Overvecht
Bouwjaar 1934-1935[1]
Hoogte 48,6 m
Inhoud 500 m³
Architect(en) J.L. Pateer
Restauraties 1968 (renovatie)
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 514451

De watertoren aan de Neckardreef is gebouwd tussen 1934 en 1935 in opdracht van de toenmalige gemeente Maartensdijk.[1][2]

Hij is ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School door de architect J.L. Pateer, bedrijfsleider Drinkwaterleiding Noord-West-Utrecht. De toren is gebouwd in het kader van een werkgelegenheidsproject tijdens de Crisisjaren. De achtzijdige watertoren heeft een hoogte van 48,6 meter. Het betonnen vlakbodemreservoir heeft een inhoud van 500 m³.[3]

Door de annexatie van een deel van de gemeente Maartensdijk door Utrecht kwam de toren in 1954 binnen de gemeentegrenzen van deze stad. De toren wordt thans omsloten door Park de Watertoren in de wijk Overvecht.

De toren heeft de status van rijksmonument.

Zie ook

Bronnen

  • J. van den Boomgaard-Manschot et al., Water : lekker nat : drinkwatervoorziening in de provincie Utrecht, Waanders, Zwolle, 1997, blz. 147.
  • Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksmonumentnr: 514451.
  • Ronald Stenvert, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Margreet Tholens, Ben Kooij en Ronald Rommes, Monumenten in Nederland. Utrecht, Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist / Waanders Uitgevers, Zwolle, 1996, blz. 280-281.

Noten

  1. a b Volgens het Utrechtsch Nieuwsblad van 25 februari 1935 (pagina 9) was de bouw toen in volle gang en startte de bouw in oktober 1934. Op 10 augustus 1935 (pagina 8) meldt die krant dat de de watertoren zijn voltooiing naderde. Volgens R. Stenvert et al. dateert de toren uit 1927.
  2. Watertoren aan de Sint-Anthoniedijk gemeente Maartensdijk Het Utrechts Archief
  3. J. van den Boomgaard-Manschot et al.

Monumenten in de buurt van Watertoren Neckardreef in Utrecht

betonnen werken ruigenhoek-de gagel

betonnen werken ruigenhoek-de gagel
de bilt
Cluster 32. Groepsschuilplaatsen Type P. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding GROEPSSCHUILPLAATSEN TYPE P zijn 20ste-eeuwse, in serie gebo..

Fort Blauwkapel

Fortificatie
Blauwkapel (Gemeente Utrecht)
Fortificatie bestaande uit aardwerken en omgrachting, aangelegd in 1818, welke van belang zijn uit het oogpunt van krijgshistorische waarde.

betonnen werken ruigenhoek-de gagel

betonnen werken ruigenhoek-de gagel
de bilt
Cluster 32. Betonblok van gietstalen koepelkazemat type G. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding BETONBLOK VAN GIETSTALEN KOEPELKAZEMAT TY..

betonnen werken ruigenhoek-de gagel

betonnen werken ruigenhoek-de gagel
de bilt
Cluster 32. Brug en inundatiesluis / damsluis met ontvangst- en lozingskommen. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding BRUG EN INUNDATIESLUI..

Herenhuis met rechte gevellijst en zadeldak in topgevels eindigend

Kapelweg 11
Utrecht
Herenhuis met rechte gevellijst en zadeldak in topgevels eindigend, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren Neckardreef in Utrecht

Foto's (4)