Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brugwachtershuisje Rode Brug in Utrecht

Weg En Waterwerk

Jagerskade 2 (bij)
3500AA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1890-1895


Beschrijving van Brugwachtershuisje Rode Brug

Inleiding Rond 1890 aan de oostzijde van de Vecht gesitueerde, ten behoeve van de naastgelegen Rode Brug gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE, uitgevoerd in een soort Chaletstijl. Omschrijving In 1979 gerestaureerd houten brugwachtershuisje op vierkante plattegrond met bakstenen fundament, onder zinken tentdak met overstek. Het huisje bezit de kenmerken van de chaletstijl. De gevels worden door gebiljoeneerde stijlen ingedeeld die diagonaal geplaatste planken als velden insluiten. Boven de deur en boven een per zijde voorkomend venster bevindt zich een boog. Het overstek wordt door gesneden consoles ondersteund. Waardering Brugwachtershuisje van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere functie binnen een civieltechnisch ensemble en vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een brugwachtershuisje in een soort Chaletstijl. Van situationele waarde naast de Rode Brug. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514450
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Rode brug kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Rode brug of met Rode brug in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Rode brug inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Rode brug en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Brugwachtershuisje Rode Brug in Utrecht

Vechthuis

Jagerskade 13
Utrecht
Laat 16e eeuws eenlaags bedrijfspand annex woonhuis, eens deel uitmakend van de langs de Vecht gelegen lintbebouwing, met de kap evenwijdig ..

Poortgebouw joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving POORTGEBOUW van de Israëlitische begraafplaats, bestaande uit poortgebouw (waaronder beheerderswoning, links en aula, rechts)..

Lijkenhuisje joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving BAARHUISJE gelegen in de rooilijn aan de rechterzijde van het poortgebouw, hiermee verbonden door een muur. Pand op rechthoeki..

Joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving Eenvoudige rechthoekige AANLEG met staande GRAFSTENEN in evenwijdige rijen in perken aan weerszijden van het middenpad. De oud..

Boerderij van het T-huis type

Hogenoord 8A
Utrecht
Vroeg 19e eeuws boerderij van het T-huis type, bestaande uit een eenlaags woonhuis, een deel, twee stenen schuren en een houten schuur. Lan..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)