Brugwachtershuisje Rode Brug in Utrecht

Jagerskade 2 (bij)
3500AA Utrecht

Beschrijving van Brugwachtershuisje Rode Brug

Inleiding Rond 1890 aan de oostzijde van de Vecht gesitueerde, ten behoeve van de naastgelegen Rode Brug gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE, uitgevoerd in een soort Chaletstijl. Omschrijving In 1979 gerestaureerd houten brugwachtershuisje op vierkante plattegrond met bakstenen fundament, onder zinken tentdak met overstek. Het huisje bezit de kenmerken van de chaletstijl. De gevels worden door gebiljoeneerde stijlen ingedeeld die diagonaal geplaatste planken als velden insluiten. Boven de deur en boven een per zijde voorkomend venster bevindt zich een boog. Het overstek wordt door gesneden consoles ondersteund. Waardering Brugwachtershuisje van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere functie binnen een civieltechnisch ensemble en vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een brugwachtershuisje in een soort Chaletstijl. Van situationele waarde naast de Rode Brug. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)