Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brugwachtershuisje Rode Brug in Utrecht

Weg En Waterwerk

Jagerskade 2 (bij)
3500AA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1890-1895


Beschrijving van Brugwachtershuisje Rode Brug

Inleiding Rond 1890 aan de oostzijde van de Vecht gesitueerde, ten behoeve van de naastgelegen Rode Brug gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE, uitgevoerd in een soort Chaletstijl. Omschrijving In 1979 gerestaureerd houten brugwachtershuisje op vierkante plattegrond met bakstenen fundament, onder zinken tentdak met overstek. Het huisje bezit de kenmerken van de chaletstijl. De gevels worden door gebiljoeneerde stijlen ingedeeld die diagonaal geplaatste planken als velden insluiten. Boven de deur en boven een per zijde voorkomend venster bevindt zich een boog. Het overstek wordt door gesneden consoles ondersteund. Waardering Brugwachtershuisje van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere functie binnen een civieltechnisch ensemble en vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een brugwachtershuisje in een soort Chaletstijl. Van situationele waarde naast de Rode Brug. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514450
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rode brug
Rode brug (nieuwbouw)
Rode brug (nieuwbouw)
Algemene gegevens
Locatie Utrecht
Overspant Vecht
Bouw
Opening 2009 (nieuwe brug)
Gebruik
Weg verbinding tussen Anton Geesinkstraat en Loevenhoutsedijk
Architectuur
Type ophaalbrug
Materiaal staal
Bijzonderheden brugwachtershuisje rijksmonumentnr. 514450
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Stad Utrecht

De Rode brug (ook wel Rodebrug, Rode Brug, Roode Brug of Hogelandse Brug) is een brug over de rivier de Vecht in de Nederlandse stad Utrecht. Deze kleine rode ophaalbrug is gelegen tussen de Anton Geesinkstraat en de Loevenhoutsedijk, en vormt in bredere zin een verbinding tussen de buurten Ondiep en Loevenhoutsedijk en omgeving. Het is een smalle brug, slechts breed genoeg voor één auto tegelijk, maar er geldt wel tweerichtingsverkeer.

Historie

De rivier de Vecht werd rond deze locatie in de middeleeuwen deels gekanaliseerd waarbij meanders werden doorgestoken. Ter hoogte van de Bemuurde Weerd gebeurde dat rond 1300. Omstreeks 1338 volgde de aanleg van de Nieuwe Vecht.[1]

Hoe de huidige brugnaam precies tot stand is gekomen is niet bekend maar vermoedelijk speelt de kleur van de brug daarin een rol. Deze vaste brug werd meermalen vernieuwd, maar werd in 1621 vervangen door een ophaalbrug omdat de bestaande brug te veel hinder voor de scheepvaart opleverde. Tussen 1870-1890 werd een nieuwe dubbele ophaalbrug gebouwd. In 1956 werd een nieuwe brug in gebruik genomen als onderdeel van de doorgaande weg naar Overvecht. Op de smalle brug konden twee auto’s elkaar niet passeren, waarbij nogal eens gevaarlijke verkeerssituaties ontstonden. In zulke gevallen moest de politie uit de aan de Hogelanden gevestigde politiepost ingrijpen. Dit voormalige politiebureau stond naast de brug aan de Hogelanden W.Z. 32. Dit uit 1909 daterende bouwwerk is onder meer voorzien van een torentje. Omstreeks 2006 is het bureau verbouwd om plaats te bieden aan gezondheidszorg rond dak- en thuisloze alcoholverslaafden.

Vanwege het toenemende verkeer werd in 1984 besloten om de brug te verbreden. In de zomer kon de brug door uitzetting vast komen te zitten en daarom werd de brug sinds ongeveer het jaar 2000 's zomers overdag gekoeld door water op het brugdek te spuiten. Toen de brug het einde van zijn levensduur naderde, werd deze in 2009 vervangen door een nieuwe brug naar ontwerp van Marja Haring. De sloop van de brug startte op 3 november 2008. De nieuwe brug is weer een roodgekleurde ophaalbrug en is in gebruik vanaf juli 2009. De nieuwe brug heeft verhoogde fietsstroken in beide richtingen. Voorheen moesten fietsers de smalle weg delen met auto's en stadsbussen. De nieuwe brug heeft naast de rijbanen aan weerszijden een verhoogd fiets- en voetpad. Op deze verbrede brug kunnen twee auto’s elkaar echter nog steeds niet passeren, ondanks het ingestelde tweerichtingsverkeer. Bij de brug bevindt zich nog een, gedeeltelijk houten, brugwachtershuisje uit 1890, dat een rijksmonument is. De naam Rode brug werd in de volksmond ook wel gebruikt voor een voormalig nabijgelegen prostitutiegebied langs het Zandpad.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Brugwachtershuisje Rode Brug in Utrecht

Vechthuis

Jagerskade 13
Utrecht
Laat 16e eeuws eenlaags bedrijfspand annex woonhuis, eens deel uitmakend van de langs de Vecht gelegen lintbebouwing, met de kap evenwijdig ..

Poortgebouw joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving POORTGEBOUW van de Israëlitische begraafplaats, bestaande uit poortgebouw (waaronder beheerderswoning, links en aula, rechts)..

Lijkenhuisje joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving BAARHUISJE gelegen in de rooilijn aan de rechterzijde van het poortgebouw, hiermee verbonden door een muur. Pand op rechthoeki..

Joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving Eenvoudige rechthoekige AANLEG met staande GRAFSTENEN in evenwijdige rijen in perken aan weerszijden van het middenpad. De oud..

Boerderij van het T-huis type

Hogenoord 8A
Utrecht
Vroeg 19e eeuws boerderij van het T-huis type, bestaande uit een eenlaags woonhuis, een deel, twee stenen schuren en een houten schuur. Lan..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)