Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse begraafplaats in Utrecht

Graf Begraafplaats

Zandpad 2
3552TJ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1808, uitgebreid in 1889


Beschrijving van Joodse begraafplaats

Omschrijving Eenvoudige rechthoekige AANLEG met staande GRAFSTENEN in evenwijdige rijen in perken aan weerszijden van het middenpad. De oudere perken zijn gesitueerd in de zuidoosthoek. De hardstenen graftekens hebben een sobere uitvoering, enkele met decoraties onder meer in de vorm van zuilen. In de, de straatzijde afsluitende MUUR zijn het poortgebouw en het lijkenhuisje opgenomen. Waardering Aanleg met grafstenen en de straatzijde afsluitende muur van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde wegens de funerair-historische en genealogische waarde van de graftekens; wegens de herinnering aan de vooroorlogse Joodse gemeenschap in Utrecht en de architectonische kwaliteit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514449
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Joodse begraafplaats Utrecht
Jewish cemetery2 utrecht.jpg
Huidige straat Zandpad (bij 2)
Ligging 52° 7′ NB, 5° 6′ OL
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1808
Aantal grafstenen 800
Toegankelijkheid Op verzoek
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

De Joodse begraafplaats van Utrecht ligt aan het Zandpad bij huisnummer 2. De begraafplaats, het poortgebouw en het metaheerhuisje zijn rijksmonumenten.

Geschiedenis

Tot 1789 mochten joden niet in de stad Utrecht wonen, maar er wel handel drijven. Zij vestigden zich in naburige plaatsen als Maarssen en werden daar ook begraven. In 1792 kreeg Utrecht een synagoge aan de Springweg, in 1808 werd de begraafplaats aangelegd.

De begraafplaats is in 1889 uitgebreid met onder meer een poortgebouw naar ontwerp van de architect Albert Nijland.[1] In 1935 is de begraafplaats gerestaureerd en in 1990 gedeeltelijk gerenoveerd.[2] Hij is nog steeds in gebruik. Er staan ongeveer achthonderd grafstenen.

In de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de Utrechtse joodse gemeenschap weggevoerd en omgekomen in kampen. Ter herinnering aan hen staat op de begraafplaats een herdenkingsmonument. De tekst luidt:

"Ter herinnering aan de meer dan 1000 joodse mannen vrouwen en kinderen uit Utrecht en omgeving die gedurende de jaren van de Tweede Wereldoorlog door de vijand om hun jood-zijn werden omgebracht."

Fotogalerij

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Joodse begraafplaats in Utrecht

Poortgebouw joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving POORTGEBOUW van de Israëlitische begraafplaats, bestaande uit poortgebouw (waaronder beheerderswoning, links en aula, rechts)..

Lijkenhuisje joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving BAARHUISJE gelegen in de rooilijn aan de rechterzijde van het poortgebouw, hiermee verbonden door een muur. Pand op rechthoeki..

Vechthuis

Jagerskade 13
Utrecht
Laat 16e eeuws eenlaags bedrijfspand annex woonhuis, eens deel uitmakend van de langs de Vecht gelegen lintbebouwing, met de kap evenwijdig ..

Brugwachtershuisje Rode Brug

Jagerskade 2 (bij)
Utrecht
Inleiding Rond 1890 aan de oostzijde van de Vecht gesitueerde, ten behoeve van de naastgelegen Rode Brug gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE, uitgev..

Poortgebouw klooster Nieuwlicht

Laan van Chartroise 168
Utrecht
Poortgebouw op brug, omstreeks 1500, overblijfsels van het klooster Nieuw Licht.

Kaart & Routeplanner

Route naar Joodse begraafplaats in Utrecht

Foto's (2)