Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw joodse begraafplaats in Utrecht

Graf Begraafplaats

Zandpad 2
3552TJ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1889

(1 recensie)

Beschrijving van Poortgebouw joodse begraafplaats

Omschrijving POORTGEBOUW van de Israëlitische begraafplaats, bestaande uit poortgebouw (waaronder beheerderswoning, links en aula, rechts), opgenomen in symmetrische opzet op rechthoekige plattegrond en met één bouwlaag onder pannen zadeldak tussen tuitgevels op uitgebouwde schouders en nok evenwijdig aan de straat. Het poortgebouw is in rode baksteen, met gele bakstenen banden, opgetrokken, boven een gepleisterde plint. De voorgevel is zeven traveeën breed, die behoudens de poortdoorgang uit zes door rondboogvormig afgesloten spaarvelden zijn ingevuld. Bij de woning links, zijn drie spaarvelden met een deur en twee met schuifraam en alle met bovenlicht bezet. In de kop van de drie blinde spaarbogen rechts komt een sieranker voor. De spaarbpogen worden onderling door een muizetandfries ter hplaatse van de aanzetstenen met elkaar verbonden De poortdoorgang wordt afgesloten door een ijzeren hek en houten poort. Boven de poort een hardstenen boog, met hebreeuwse inscriptie en zwikken met motief van brandende fakkels. Interieur van de aula met ziende kap gedragen door geprofileerde houten spitsboogspanten en ijzeren trekstangen. Wanden en kozijnen met houten betimmering. Poortdoorgang eveneens met ziende kap met spitsboogspanten met ijzeren trekstangen. Waardering Poortgebouw waarin beheerderswoning en aula van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectonische waarde als goed voorbeeld van een redelijk gaaf bewaarde Nederlands-Israëlitische begraafplaats. Tevens van belang als herinnering aan de vooroorlogse Joodse gemeente in Utrecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514447
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Poortgebouw joodse begraafplaats
3
Recensie door: ()
Ik zag laatst dat er in de kil linksboven een paar dakpannen weg zijn. Dat kan veel schade opleveren als dat niet snel gerepareerd wordt!
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw joodse begraafplaats in Utrecht

Lijkenhuisje joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving BAARHUISJE gelegen in de rooilijn aan de rechterzijde van het poortgebouw, hiermee verbonden door een muur. Pand op rechthoeki..

Joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving Eenvoudige rechthoekige AANLEG met staande GRAFSTENEN in evenwijdige rijen in perken aan weerszijden van het middenpad. De oud..

Vechthuis

Jagerskade 13
Utrecht
Laat 16e eeuws eenlaags bedrijfspand annex woonhuis, eens deel uitmakend van de langs de Vecht gelegen lintbebouwing, met de kap evenwijdig ..

Brugwachtershuisje Rode Brug

Jagerskade 2 (bij)
Utrecht
Inleiding Rond 1890 aan de oostzijde van de Vecht gesitueerde, ten behoeve van de naastgelegen Rode Brug gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE, uitgev..

Poortgebouw klooster Nieuwlicht

Laan van Chartroise 168
Utrecht
Poortgebouw op brug, omstreeks 1500, overblijfsels van het klooster Nieuw Licht.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)