Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort de Gagel, artillerieloods in Utrecht

Militair Object

Gageldijk 163
3566MJ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Fort de Gagel, artillerieloods

Omschrijving Houten ARTILLERIELOODS op rechthoekige plattegrond met stenen fundering, van één bouwlaag en pannen dak, later voor bewoning geschikt gemaakt door inbreng van achtruitsvensters. Waardering Artillerieloods van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en militair-historische waarde als object binnen een fortcomplex verbonden met de krijgskunde en als zodanig deel uitmakend van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514444
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort De Gagel
Kazerne en rechts nog een deel van het wachtgebouw
Kazerne en rechts nog een deel van het wachtgebouw
Locatie Utrecht
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar gemeente Utrecht
Gebouwd in wachthuis:
1850-1852
Monumentale status beschermd
Monumentnummer  532288
Wachtgebouw
Wachtgebouw
Remise
De drie groepsschuilplaatsen in het fort

Fort De Gagel is een fort in Utrecht. Het fort werd tussen 1819 en 1821 aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort bestaat uit verschillende rijksmonumenten.

Functie en ligging

De functies van het fort bestonden in hoofdzaak uit het afsluiten en verdedigen van de Gageldijk, de Kerkeindsche Dijk en het flankeren van de Klopdijk. Het werk ligt op ongeveer 1,5 kilometer ten noordoosten van het Fort aan de Klop en verdedigde verder onder meer het inundatiekanaal met sluiswerken van de Klopvaart. Ten oosten van het fort ligt Fort Ruigenhoek dat in de derde bouwfase van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is gerealiseerd

Geschiedenis

Het Fort De Gagel werd als aarden werk aangelegd in de jaren 1819-1821. Er was geen bebouwing en op de wallen waren opstelplaatsen voor het geschut. Het geheel was omgeven door een gracht.

Tussen 1850 en 1852 werd een vierkant, bomvrij wachthuis gebouwd. De wachthuis is 16 meter lang en breed en werd ook omringd door een gracht. De gemetselde muren zijn 1,5 meter dik en zijn afgerond op de hoeken. De keelzijde van het fort is naar het zuidwesten gericht en de frontzijde naar het noordoosten. Op het wachthuis was plaats voor twee vuurmonden, terwijl rondom schietgaten voor kanon- en geweervuur in de muren zitten.

Het fort is rond 1880 nogmaals verbeterd. Het wachthuis werd verbouwd en de borstwering van het dak verwijderd. Verder is de gracht om het wachthuis gedeeltelijk gedempt en zijn een bomvrije kazerne van twee verdiepingen en een remise aan het fort toegevoegd. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn in 1939/1940 ten noorden van de kazerne, naast elkaar drie Groepsschuilplaatsen Type P gebouwd.

Het fort is drie keer in staat van verdediging gebracht. De eerste keer bij de Frans-Duitse oorlog in 1870. De tweede keer bij de mobilisatie in 1914 en voor de derde en laatste keer in 1939/1940. Op de open binnenruimte en in de wallen werden loopgraven aangelegd met de drie groepsschuilplaatsen van gewapend beton.

Bij de aanleg van de wijk Overvecht is Fort de Gagel in 1971 door de gemeente Utrecht overgenomen van het Rijk. Op dit moment wordt het fort verhuurd.

Zie ook

Externe links

Luchtfoto van Fort de Gagel door de Luchtvaartafdeeling, 1920-1940.

Monumenten in de buurt van Fort de Gagel, artillerieloods in Utrecht

Fort de Gagel, twee inundatiesluisjes

Gageldijk 161
Utrecht
Omschrijving Twee INUNDATIESLUISJES, ter regulering van het waterniveau aangebracht op de overgang van de fortgracht naar de wetering de Ga..

Fort de Gagel, fortwachterwoning

Gageldijk 161
Utrecht
Omschrijving Naast de toegang tot het fort zelf gelegen FORTWACHTERSONING op rechthoekige plattegrond, van één bouwlaag en zadeldak en ui..

Fort de Gagel, bomvrij wachthuis

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving In 1851 op het fort gebouwd onderkelderd BOMVRIJ WACHTHUIS op vierkante plattegrond met afgeronde hoeken en met gemetselde mur..

Fort de Gagel, bomvrij kazernegebouw

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving Relatief grote bomvrije KAZERNE gebouwd in 1879-1880 op rechthoekige plattegrond gelegen midden op het fort. De kazerne is opg..

Fort de Gagel, bomvrije opslagplaats

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving In 1879-1880 gebouwde bomvrije OPSLAGPLAATS, gelegen op het fort, met rechthoekige plattegrond en afgeschuinde hoeken, het geh..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)