Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort de Gagel, fortwachterwoning in Utrecht

Militair Object

Gageldijk 161
3566MJ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1851


Beschrijving van Fort de Gagel, fortwachterwoning

Omschrijving Naast de toegang tot het fort zelf gelegen FORTWACHTERSONING op rechthoekige plattegrond, van één bouwlaag en zadeldak en uitstek aan de achterzijde. De geheel in baksteen opgetrokken woning is gepleisterd met witgeschilderde zijgevels. Houten deuren en houten schuifvensters met luiken. Waardering Fortwachterswoning van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en militair-historische waarde als object behorende bij een fortcomplex uit de Nieuw Hollandse Waterlinie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514442
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kazernegebouw op Fort De Gagel

Fort De Gagel is een fort in Utrecht. Het fort werd tussen 1819 en 1821 aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort bestaat uit verschillende rijksmonumenten.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Fort de Gagel, fortwachterwoning in Utrecht

Fort de Gagel, twee inundatiesluisjes

Gageldijk 161
Utrecht
Omschrijving Twee INUNDATIESLUISJES, ter regulering van het waterniveau aangebracht op de overgang van de fortgracht naar de wetering de Ga..

Fort de Gagel, artillerieloods

Gageldijk 163
Utrecht
Omschrijving Houten ARTILLERIELOODS op rechthoekige plattegrond met stenen fundering, van één bouwlaag en pannen dak, later voor bewoning..

Fort de Gagel, bomvrij wachthuis

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving In 1851 op het fort gebouwd onderkelderd BOMVRIJ WACHTHUIS op vierkante plattegrond met afgeronde hoeken en met gemetselde mur..

Fort de Gagel, bomvrij kazernegebouw

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving Relatief grote bomvrije KAZERNE gebouwd in 1879-1880 op rechthoekige plattegrond gelegen midden op het fort. De kazerne is opg..

Fort de Gagel, bomvrije opslagplaats

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving In 1879-1880 gebouwde bomvrije OPSLAGPLAATS, gelegen op het fort, met rechthoekige plattegrond en afgeschuinde hoeken, het geh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort de Gagel, fortwachterwoning in Utrecht

Foto's (3)