Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort de Gagel, bomvrij kazernegebouw in Utrecht

Militair Object

Gageldijk 165
3566MJ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Fort de Gagel, bomvrij kazernegebouw

Omschrijving Relatief grote bomvrije KAZERNE gebouwd in 1879-1880 op rechthoekige plattegrond gelegen midden op het fort. De kazerne is opgetrokken in schoon metselwerk en heeft twee bouwlagen, de bovenzijde is met aarde bedekt, de rechterzijde is aangeaard, waardoor een deel van de eerste bouwlaag hier uit het zicht is. Zes traveeën lange gevel met per travee op de begane grond een deur met bovenlicht en aan weerszijden twee vensteropeningen, afgesloten door luiken. Daarboven drie vensters met vensterluiken, boven de middelste vensteropening een rond luchtrooster. Gemetselde rondbogen boven elke deur en vensteropening, per travee het geheel gevat onder een grote gemetselde boog. In het afgeschuinde deel ter rechterzijde een dubbele deur met aan weerzijden twee kleine rondboogvormige vensteropeningen. In het afgeschuinde deel ter linkerzijde een enkele deur met ter weerszijden twee kleine rondboogvormige vensteropeningen en over het geheel een nis. Oorspronkelijk waren er op drie plaatsen gedeeltelijk boven het dak uitstekende ontluchtingspijpen aanwezig en voorts een reeks kleine ontluchtingspijpjes op het dak. Waardering De bomvrije kazerne is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en militair-historische waarde als object behorende bij een fortcomplex uit de Nieuw Hollandse Waterlinie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514440
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kazernegebouw op Fort De Gagel

Fort De Gagel is een fort in Utrecht. Het fort werd tussen 1819 en 1821 aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort bestaat uit verschillende rijksmonumenten.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Fort de Gagel, bomvrij kazernegebouw in Utrecht

Fort de Gagel, bomvrij wachthuis

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving In 1851 op het fort gebouwd onderkelderd BOMVRIJ WACHTHUIS op vierkante plattegrond met afgeronde hoeken en met gemetselde mur..

Fort de Gagel, bomvrije opslagplaats

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving In 1879-1880 gebouwde bomvrije OPSLAGPLAATS, gelegen op het fort, met rechthoekige plattegrond en afgeschuinde hoeken, het geh..

Fort de Gagel, drie groepsschuilplaatsen

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving Drie aan de noordwestzijde van het fort gelegen GROEPSSCHUILPLAATSEN, aangelegd in 1939-1940, uitgevoerd als rechthoekige blok..

Fort de Gagel, toegangsbrug

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving TOEGANGSBRUG uit 1879-1880, tussen buitenfort en fortterrein, bestaande uit houten brugdek met ijzeren brugleuning aan weerszi..

Fort de Gagel, twee inundatiesluisjes

Gageldijk 161
Utrecht
Omschrijving Twee INUNDATIESLUISJES, ter regulering van het waterniveau aangebracht op de overgang van de fortgracht naar de wetering de Ga..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort de Gagel, bomvrij kazernegebouw in Utrecht

Foto's (4)