Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort de Gagel, bomvrij wachthuis in Utrecht

Militair Object

Gageldijk 165
3566MJ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Fort de Gagel, bomvrij wachthuis

Omschrijving In 1851 op het fort gebouwd onderkelderd BOMVRIJ WACHTHUIS op vierkante plattegrond met afgeronde hoeken en met gemetselde muren van minstens 1,5 meter dikte. De ingang- met verdiept liggende deur - is gelegen aan de zuidzijde, aan alle zijden een reeks kleine, boogvormige vensters, eveneens een venster in de afgeronde noordwest- en de zuidoosthoek van het wachthuis. Aan de noordzijde vier kelderlichten, aan de zuidzijde twee en aan de westzijde één. Het wachthuis is bedekt met een aardlaag. Het interieur met gemetselde gewelven is ingedeeld in vier vertrekken, tussenmuren met deur met bovenlicht en aan weerszijden kleine vensters. Waardering Het bomvrije wachthuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en militair-historische waarde als object behorende bij een fortcomplex deel uitmakend van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514439
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kazernegebouw op Fort De Gagel

Fort De Gagel is een fort in Utrecht. Het fort werd tussen 1819 en 1821 aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort bestaat uit verschillende rijksmonumenten.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Fort de Gagel, bomvrij wachthuis in Utrecht

Fort de Gagel, bomvrij kazernegebouw

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving Relatief grote bomvrije KAZERNE gebouwd in 1879-1880 op rechthoekige plattegrond gelegen midden op het fort. De kazerne is opg..

Fort de Gagel, bomvrije opslagplaats

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving In 1879-1880 gebouwde bomvrije OPSLAGPLAATS, gelegen op het fort, met rechthoekige plattegrond en afgeschuinde hoeken, het geh..

Fort de Gagel, drie groepsschuilplaatsen

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving Drie aan de noordwestzijde van het fort gelegen GROEPSSCHUILPLAATSEN, aangelegd in 1939-1940, uitgevoerd als rechthoekige blok..

Fort de Gagel, toegangsbrug

Gageldijk 165
Utrecht
Omschrijving TOEGANGSBRUG uit 1879-1880, tussen buitenfort en fortterrein, bestaande uit houten brugdek met ijzeren brugleuning aan weerszi..

Fort de Gagel, twee inundatiesluisjes

Gageldijk 161
Utrecht
Omschrijving Twee INUNDATIESLUISJES, ter regulering van het waterniveau aangebracht op de overgang van de fortgracht naar de wetering de Ga..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort de Gagel, bomvrij wachthuis in Utrecht

Foto's (4)