Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort aan de Klop, houten artillerieloods in Utrecht

Militair Object

bij 1e Polderweg 2
3500AA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Fort aan de Klop, houten artillerieloods

Omschrijving Op zuidelijk deel van het fort gelegen ARTILLERIELOODS (D) uit 1878, bestemd voor opslag artillerie. Op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit houten horizontale plankdelen op gemetselde voetmuur en pannen zadeldak tussen eindgevels. In de gevels zijn (vermoedelijk tijdens de grondige restauratie van de loods) deuren en (veelal stolp)ramen aangebracht. In beide langsgevels zijn twee gekoppelde vensters geplaatst. Tegen de achtergevel bevindt zich een portaaltje met licht hellend lessenaarsdakje. Het interieur is gewijzigd. Waardering Houten ARTILLERIELOODS van algemeen belang vanwege de militair-historische waarde als onderdeel van het Fort de Klop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514437
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort aan de Klop met het wachthuis.

Fort aan de Klop is een verdedigingswerk aan de rivier de Vecht in Utrecht. Het fort werd aangelegd in 1821.[1] De functie van het fort bestond onder andere uit de bescherming van de stad Utrecht. Het was tevens onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het fort is gebouwd op een bijzondere (strategische) plaats voor de verdediging van de stad Utrecht in vroegere tijden. In 1629 bouwde men op de locatie, gesitueerd in de huidige wijk Overvecht, een aarden versterking om aanvallen van de Spanjaarden te kunnen afweren. In 1787 werd er een schans aangelegd om het Franse leger de toegang tot de Vechtdijk te beletten.

De huidige kruising Klopdijk, Vechtdijk en Eerste Polderweg was vroeger een belangrijk kruispunt voor het verkeer dat met kleine schepen, via de Vecht en de Westbroekervaart (nu Klopvaart), de stad Utrecht moest kunnen bereiken. Op deze plaats floreerde de toenmalige herberg "de Clophaemer", waar reizigers onderdak werd geboden. De naam van het fort en van veel organisaties in de omgeving zijn hiervan afgeleid.

Op dit gedeelte van de Vecht was destijds nog geen brug, zoals nu het geval is. Men moest daarom gebruikmaken van de veerdienst van de herberg om de rivier over te steken. De Fortlaan in het wijkdeel Zuilen dankt zijn naam aan het gebruik van deze veerdienst.

Het Waterliniepad komt langs dit fort.

Restauratie en nieuwe bestemming

De gemeente Utrecht heeft besloten met de Stichting tot behoud en exploitatie van Fort aan de Klop om op het fort een camping, een theehuis en een herberg met overnachtingsmogelijkheid te laten exploiteren. In 2004 startte het Europese project Crossing the Lines. Sindsdien zijn met steun van dit project het historische wachthuis en de drie houten loodsen op het fort gerestaureerd. Na de inrichting van de gebouwen en het terrein werd het fort op 14 juli 2007 voor het publiek geopend.


Monumenten in de buurt van Fort aan de Klop, houten artillerieloods in Utrecht

Fort aan de Klop

Fort de Klop
Utrecht
Omschrijving OMGRACHT FORT, bestaande uit door omwalling versterkt open aardwerk, omgeven door een natte gracht. Waardering Omgracht f..

Fort aan de Klop, houten opslagloods

Fort de Klop
Utrecht
Omschrijving Houten OPSLAGLOODS (F), op rechthoekige plattegrond, geplaatst op gemetselde voetmuur, wordt gedekt door een met pannen belegd..

Fort aan de Klop, bomvrij wachthuis

1e Polderweg 2 (bij)
Utrecht
Omschrijving Bomvrij WACHTHUIS, -in oorsprong omgracht-, onderkelderd, op ronde plattegrond met ronde uitbouw (trappenhuis) aan de zuidwest..

Fort aan de Klop, vier groepsschuilplaatsen

1e Polderweg 2 (bij)
Utrecht
Omschrijving Vier aangeaarde GROEPSSCHUILPLAATSEN (type P uit 1939-1940), gelegen aan de noord- en noordwestzijde op het fort, uitgevoerd i..

Fort aan de Klop, houten opslagloods

1e Polderweg 2 (bij)
Utrecht
Omschrijving Houten OPSLAGLOODS (E) uit 1898, op rechthoekige plattegrond, geplaatst op gemetselde voetmuur. Eenvoudig pannen zadeldak tuss..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort aan de Klop, houten artillerieloods in Utrecht

Foto's (1)