Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Reeks van 4 woonhuizen met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers in Utrecht

Woonhuis

Emmalaan 35
3581HP Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1898
Architect: R. Rijksen


Beschrijving van Reeks van 4 woonhuizen met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers

Inleiding Reeks van 4 WOONHUIZEN met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar een ontwerp van architect R. Rijksen in 1898 in een op Heroriëntatie gerichte bouwstijl. De huizen behoren samen met de woonhuizen Ramstraat 2-16 en Emmalaan 1-33 tot de parkaanleg aan de Emmalaan. Omschrijving De panden in de reeks hebben ieder drie bouwlagen. De kap is gevarieerd, gedekt met rode en blauwe kruispan in patronen gelegd. Het meest opvallendste kenmerk van de gevels zijn de verspringende bouwdelen en de grillige daklijn (steekkappen in verschillende vorm en uitvoering). Tevens worden de gevels nog verlevendigd door in verschillende vorm uitgevoerde erkers in baksteen en hout. Als constante in de gevel keert de boogvormige beëindiging van de vensters terug, opgevuld met uitgevoerde gekleurde baksteen patronen. Opvallend element is de zorgvuldige en decoratieve afwerking van de houten onderdelen zoals te zien is aan de dakkapellen en de klossen waar de brede houten overstek op rust. De panden zijn met de voor(noord)gevel gelegen aan de rechte parkaanleg van de Emmalaan, naar ontwerp van H. Loran. De (achter)gevel aan de Ramstraat is even zorgvuldig vormgegeven met ondermeer houten paneeldeuren met zwaar ijzerbeslag. Waardering Vier woonhuizen met voortuinen en hekwerken van algemeen velang vanwege de architectuurhistorisch belang vanwege de originaliteit van het ontwerp en de uitvoering en als onderdeel van oeuvre van architect J. Rijksen. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de verbondenheid met de stedenbouwkundige aanleg en opzet van de Emmalaan naar ontwerp van H. Loran. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514430
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Reeks van 4 woonhuizen met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers in Utrecht

woonhuis

Emmalaan 29
Utrecht
Inleiding Rij van drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde kolommen, gebouwd naar een o..

woonhuis

Emmalaan 21
Utrecht
Inleiding Woonblok van vier geschakelde HERENHUIZEN, in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar ..

Villa met ommuurde tuin

Oudwijkerlaan 47
Utrecht
Oudwijkerlaan 47 Inleiding VILLA met ommuurde tuin, gebouwd in 1914 naar ontwerp van K.P.C. de Bazel in Rationalistische bouwstijl. Villa..

woonhuis

Ramstraat 23
Utrecht
Inleiding In 1892 gebouwde reeks van drie geschakelde WOONHUIZEN in één opzet, naar ontwerp van architect J.P. Houtzagers, schuin in de r..

woonhuis

Ramstraat 2
Utrecht
Inleiding In 1898 gebouwde reeks van acht geschakelde WOONHUIZEN in opdracht van levens- verzekeringsmaatschappij De Utrecht naar ontwerp v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Reeks van 4 woonhuizen met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers in Utrecht

Foto's (1)