Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Emmalaan 29
3581HN Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1898
Architect: R. Rijksen


Beschrijving van woonhuis

Inleiding Rij van drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde kolommen, gebouwd naar een ontwerp van architect R. Rijksen in 1898 in een op Heroriëntatie gerichte bouwstijl met invloeden van zowel chaletstijl als neorenaissance. De panden behoren samen met de woonhuizen Ramstraat 2-16 en Emmalaan 1-27; 35-41 tot de aan de Emmalaan geplande parkaanleg. Omschrijving De panden hebben ieder drie bouwlagen. De kap is gevarieerd, gedekt met rode en blauwe kruispan. Het meest opvallende kenmerk van de gevelreeks zijn de verspringende bouwdelen en de grillige daklijn (steekkappen in verschillende vorm en uitvoering). Tevens worden de gevels nog verlevendigd door in verschillende vorm uitgevoerde erkers in baksteen en hout. Als constante in de gevel keert de boogvormige beëindiging van de vensters terug, opgevuld met gemetseld siervlechtwerk. Opvallend element is de zorgvuldige en decoratieve afwerking van de houten onderdelen zoals te zien is aan de dakkapellen en de klossen waar de brede houten overstek op rust. In grote lijnen berust de invulling en uitvoering van de voorgevel op symmetrie. De panden zijn met de voorgevel (noordgevel) gelegen aan de rechte parkaanleg van de Emmalaan naar ontwerp van H. Loran. De (achter)gevel aan de Ramstraat is even zorgvuldig vormgegeven ondermeer met houten paneeldeuren met zwaar ijzerbeslag. Waardering Drie geschakelde herenhuizen met voortuinen en hekwerken van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de originaliteit van het ontwerp en de uitvoering in een op Heroriëntatie gerichte bouwstijl en als onderdeel van het oeuvre van architect J. Rijksen. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de aanleg en opzet van de Emmalaan naar ontwerp van H. Loran. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514429
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Utrecht

Reeks van 4 woonhuizen met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers

Emmalaan 35
Utrecht
Inleiding Reeks van 4 WOONHUIZEN met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar een ontwerp van architect R. Rijkse..

woonhuis

Emmalaan 21
Utrecht
Inleiding Woonblok van vier geschakelde HERENHUIZEN, in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar ..

woonhuis

Ramstraat 23
Utrecht
Inleiding In 1892 gebouwde reeks van drie geschakelde WOONHUIZEN in één opzet, naar ontwerp van architect J.P. Houtzagers, schuin in de r..

Villa met ommuurde tuin

Oudwijkerlaan 47
Utrecht
Oudwijkerlaan 47 Inleiding VILLA met ommuurde tuin, gebouwd in 1914 naar ontwerp van K.P.C. de Bazel in Rationalistische bouwstijl. Villa..

woonhuis

Ramstraat 2
Utrecht
Inleiding In 1898 gebouwde reeks van acht geschakelde WOONHUIZEN in opdracht van levens- verzekeringsmaatschappij De Utrecht naar ontwerp v..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Utrecht

Foto's (2)