Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Emmalaan 21
3581HN Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1898
Architect: R. Rijksen


Beschrijving van woonhuis

Inleiding Woonblok van vier geschakelde HERENHUIZEN, in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar een ontwerp van architect R. Rijksen in 1898 in een door Heroriëntatie bepaalde architectuurstijl waarin zowel invloeden van chaletstijl als neorenaissance zijn te herkennen. De huizen behoren samen met de panden Emmalaan 1-19; 29-41 tot de geplande bebouwing aan de parkaanleg van de Emmalaan. Omschrijving De rij woonhuizen bezitten een grillige plattegrond, zijn in baksteen opgetrokken, hebben ieder drie bouwlagen. De kap met diverse dakkapellen, al dan niet gekoppeld, is gevarieerd gedekt met rode en blauwe kruispan. Het meest opvallende kenmerk van de gevels zijn de verspringende bouwdelen en de grillige daklijn (steekkappen in verschillende vorm en uitvoering). Tevens worden de gevels nog verlevendigd door in verschillende vorm uitgevoerden erkers in baksteen en hout. Als constante in de gevel keert de boogvormige beëindiging van de vensters terug, opgevuld met talloze gekleurde baksteen patronen. Daarnaast komt verspreid over de gehele voorgevel diverse soort siermetselwerk voor als muizetand- zaagtand, blokfries voor. Opvallend element is de zorgvuldige en decoratieve afwerking van de houten onderdelen zoals te zien is aan de dakkapellen en de klossen waar de brede houten overstek op rust. De panden zijn met voor(noord)gevel gelegen aan de parkaanleg van de Emmalaan naar ontwerp van H. Loran. De achtergevels aan de Ramstraat zijn even zorgvuldig uitgevoerd met onder meer opvallende paneeldeuren met zwaar ijzerbeslag. Waardering Vier woonhuizen in een op Heroriëntatie gerichte bouwstijl met tuinen en hekwerken van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de originaliteit van het ontwerp en de uitvoering en als onderdeel van oeuvre van architect J. Rijksen. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de aanleg en opzet van de Emmalaan naar ontwerp van H. Loran. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514428
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Utrecht

woonhuis

Emmalaan 29
Utrecht
Inleiding Rij van drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde kolommen, gebouwd naar een o..

woonhuis

Ramstraat 23
Utrecht
Inleiding In 1892 gebouwde reeks van drie geschakelde WOONHUIZEN in één opzet, naar ontwerp van architect J.P. Houtzagers, schuin in de r..

Reeks van 4 woonhuizen met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers

Emmalaan 35
Utrecht
Inleiding Reeks van 4 WOONHUIZEN met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar een ontwerp van architect R. Rijkse..

woonhuis

Ramstraat 2
Utrecht
Inleiding In 1898 gebouwde reeks van acht geschakelde WOONHUIZEN in opdracht van levens- verzekeringsmaatschappij De Utrecht naar ontwerp v..

woonhuis

Emmalaan 1
Utrecht
Inleiding Rij van tien geschakelde WOONHUIZEN gebouwd in 1898 in door Heroriëntatie bepaalde stijl met invloeden van onder meer chaletstij..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Utrecht

Foto's (1)