Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Albert Neuhuysstraat 1
3583SP Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1923
Architect: J. en Th. Stuivinga Stuivinga J en T 1923 J. en Th. Stuivinga


Beschrijving van woonhuis

Inleiding WOONBLOK van 42 FLATWONINGEN in opdracht van woningbouwvereniging `Het nieuwe Woonhuis' gebouwd in 1924 naar ontwerp van de architecten Jan en Theo Stuivinga in Amsterdamse Schoolstijl. Omschrijving Woonblok, met telkens zes woningen per trappenhuis, verdeeld in vijf verschillende type woningen. Het woonblok is evenwijdig geplaatst aan een soortgelijke reeks aan de Rembrandtkade, tezamen een ensemble vormend. De onderkelderde flats hebben grotendeels drie bouwlagen, bij de hoekblokken is de derde bouwlaag verticaal bekleed met pannen. Het gehele blok heeft met pannen gedekte schilddaken. In baksteen en hout opgetrokken gevels, met een basement met in donker baksteen uitgevoerde horizontale banden. De trappenhuizen zijn als halfronde erkers over de verdiepingen uitgebouwd (aan de uiteinde van het bouwblok in hout uitgevoerd) en hebben boven rondboogvormige deuren, aan weerszijden honingraatvormige ramen. Ter plaatse van de verdiepingsvloeren zijn in het trappenhuis telkens, door roede ingedeelde, meerstrooksvensters geplaatst. De meerstrooksvensters zijn veelal van nieuwe kozijnen voorzien. In de kap per travee een dakkapel en schoorsteen. Achtergevel in sobere stijl uitgevoerd, met houten balkons. Interieur met ruime hal, waaromheen de diverse vertrekken zijn gesitueerd. Voorts in diverse vertrekken nog schoorsteenmantels aanwezig. De portieken hebben nog de originele betegeling en betimmering. Waardering Reeks van 42 flatwoningen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van in Amsterdamse School stijl gebouwde flatwoningen, voorts als onderdeel van oeuvre van de gebroeders Jan en Theo Stuivinga. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging en ensemblewaarde in relatie met het soortgelijke bouwblok aan de Rembrandtkade. Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de vroege geschiedenis van de volkshuisvesting uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514427
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Utrecht

woonhuis

Rembrandtkade 52
Utrecht
Inleiding Complex FLATWONINGEN in opdracht van woningbouwvereniging `Het nieuwe Woonhuis' gebouwd in 1924 naar ontwerp van de architecten J..

Woonblok

Frans Halsstraat 24
Utrecht
Inleiding WOONBLOK, in 1922 naar ontwerp van architecten W.A. Maas en L. Zonneveldt gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl. Omschrijving Woo..

Vrijstaande garage

Waldeck Pyrmontkade 20
Utrecht
Als een proeve voor industrialisering der bouw in 1927-28 door G.Th. Rietveld in opdracht van de familie Van der Vuurst de Vries ontworpen, ..

St. Aloysiuskerk, vanwege het van oorsprong tweeklaviers orgel

Adriaen van Ostadelaan 2
Utrecht
St. Aloysiuskerk, vanwege het van oorsprong tweeklaviers orgel, in 1810 gemaakt door A. Meere te Utrecht voor de O.L.Vr. ten Hemelopneming a..

Paviljoen

Wilhelminapark 65
Utrecht
Omschrijving In 1925 gebouwd THEEHUIS, in een op de Engelse landhuisstijl geïnspireerde bouwvorm met elementen van de Amsterdamse School, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Utrecht