Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Rembrandtkade 52
3583TR Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1923
Architect: J. en Th. Stuivinga Stuivinga J en T 1923 J. en Th. Stuivinga


Beschrijving van woonhuis

Inleiding Complex FLATWONINGEN in opdracht van woningbouwvereniging `Het nieuwe Woonhuis' gebouwd in 1924 naar ontwerp van de architecten Jan en Theo Stuivinga in Amsterdamse Schoolstijl. Omschrijving Bouwblok van 42 FLATWONINGEN, met telkens zes woningen per trappenhuis, onderverdeeld in vijf verschillende types woningen. Het complex is evenwijdig geplaatst aan een soortgelijke reeks aan de A. Neyheusstraat. De onderkelderde flats hebben grotendeels drie bouwlagen, bij de hoekblokken is de derde bouwlaag verticaal bekleed met pannen. Het gehele blok heeft schilddaken gedekt met pannen. Geheel in baksteen opgetrokken gevels, met een basement met in donker baksteen uitgevoerde horizontale banden en plaatselijk een beschieting. Ter plaatse van de trappenhuizen halfronde erkers welke aan de uiteinden van het blok in hout zijn uitgevoerd. Rondboogvormige deuren, gesitueerd onder de erkers, aan weers- zijden honingraatvormige ramen. De vensters zijn vernieuwd. In de kap per travee een dakkapel en schoorsteen. Zowel links als rechts een met beschieting hoger opgetrokken bouwdeel onder schilddak. Achtergevel in sobere stijl uitgevoerd met houten balkons. Indeling van de plattegrond met verschillende typen woningen, elk interieur met een ruime hal, waaraan de vertrekken gesitueerd zijn. Voorts in diverse vertrekken nog schoorsteenmantels aanwezig. De portieken hebben nog de originele betegeling en betimmering. Waardering Reeks van 42 FLATWONINGEN van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van sterk door Amsterdamse School stijl beïnvloede vormgeving en als vroeg voorbeeld van flatwoningen en voorts als onderdeel van het oeuvre van de architecten Jan en Theo Stuivinga. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514426
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Utrecht

woonhuis

Albert Neuhuysstraat 1
Utrecht
Inleiding WOONBLOK van 42 FLATWONINGEN in opdracht van woningbouwvereniging `Het nieuwe Woonhuis' gebouwd in 1924 naar ontwerp van de archi..

Vrijstaande garage

Waldeck Pyrmontkade 20
Utrecht
Als een proeve voor industrialisering der bouw in 1927-28 door G.Th. Rietveld in opdracht van de familie Van der Vuurst de Vries ontworpen, ..

Woonblok

Frans Halsstraat 24
Utrecht
Inleiding WOONBLOK, in 1922 naar ontwerp van architecten W.A. Maas en L. Zonneveldt gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl. Omschrijving Woo..

St. Aloysiuskerk, vanwege het van oorsprong tweeklaviers orgel

Adriaen van Ostadelaan 2
Utrecht
St. Aloysiuskerk, vanwege het van oorsprong tweeklaviers orgel, in 1810 gemaakt door A. Meere te Utrecht voor de O.L.Vr. ten Hemelopneming a..

Paviljoen

Wilhelminapark 65
Utrecht
Omschrijving In 1925 gebouwd THEEHUIS, in een op de Engelse landhuisstijl geïnspireerde bouwvorm met elementen van de Amsterdamse School, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Utrecht