Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Emmalaan 1
3581HL Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1898
Architect: P.J. Houtzagers


Beschrijving van woonhuis

Inleiding Rij van tien geschakelde WOONHUIZEN gebouwd in 1898 in door Heroriëntatie bepaalde stijl met invloeden van onder meer chaletstijl, naar een ontwerp van H.J. Houtzagers in opdracht van de Stichting Woonhuizen Levens-verzekeringmaatschappij "De Utrecht". Panden met voortuin met ijzeren hek tussen gemetselde kolommen. De huizen behoren samen met de panden Ramstraat 2-16 en Emmalaan 1-41 tot de parkaanleg aan de Emmelaan ontworpen door H. Loran. Omschrijving De geschakelde woonhuizen vertonen in plattegrond een naar de uiteinden toe steeds meer teruggerooide positionering. Ze zijn in baksteen opgetrokken, hebben afwisselend twee of drie bouwlagen. In het in hoogte verspringende en met verschillende daktypen uitgeruste dak komt de grilligheid terug van de dispositie en uitvoering van diverse onderdelen in de voorgevel. De gevels worden verlevendigd door in verschillende vorm uitgevoerde erkers in baksteen en hout. Opmerkelijk is voorts de veelvuldige toepassing van hout. Enige mate van symmetrie komt voor bij de woonhuizen met inpandige balkons, geklemd tussen met topgevels eindigende bouwdelen. Verder is opvallend dat maar twee huizen de vensteropeningen begane gronds getoogd woprden afgesloten. Diverse gedenkstenen, ondermeer voorstellende Joris en de Draak, een Pelicaan, een in memorie gedenksteen voor S.P. ten Holt in Jugendstil en gedenksteen voor de Stichting Levensverzekeringmaatschappij Utrecht. Vensters met hardstenen lateien. Deuren met dubbel bovenlicht en hardstenen omlijsting. Panden met de voorgevel (noordgevel) gelegen aan de symmetrische parkaanleg van de Emmalaan. Waardering Geschakelde woonhuizen met voortuinen en hekken van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de originaliteit van het ontwerp en de uitvoering en als onderdeel van het oeuvre van architect Houtzagers. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een serie gelijksoortige bebouwing verbonden met de stedenbouwkundige aanleg van de Emmalaan naar ontwerp van H. Loran. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514424
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Utrecht

woonhuis

Ramstraat 2
Utrecht
Inleiding In 1898 gebouwde reeks van acht geschakelde WOONHUIZEN in opdracht van levens- verzekeringsmaatschappij De Utrecht naar ontwerp v..

Nieuw Beresteyn

Museumlaan 7
Utrecht
Inleiding VILLA met tuin en hek, gelegen op de kop van de Emmalaan en de hoek van de Museumlaan, gebouwd in 1894 in opdracht van de familie..

woonhuis

Ramstraat 23
Utrecht
Inleiding In 1892 gebouwde reeks van drie geschakelde WOONHUIZEN in één opzet, naar ontwerp van architect J.P. Houtzagers, schuin in de r..

Het Hoogeland

Museumlaan 2
Utrecht
Huis 't Hogeland. Klassicistisch gepleisterd LANDHUIS met halfronde uitbouw met zuilen aan de ingang. In de 30er jaren der 19e eeuw uitgebre..

woonhuis

Emmalaan 21
Utrecht
Inleiding Woonblok van vier geschakelde HERENHUIZEN, in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)