Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Ramstraat 23
3581HC Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1892-1894


Beschrijving van woonhuis

Inleiding In 1892 gebouwde reeks van drie geschakelde WOONHUIZEN in één opzet, naar ontwerp van architect J.P. Houtzagers, schuin in de rooilijn gelegen vanwege de relatie tot het parkontwerp Emmalaan van de hand van T. Loran. Omschrijving Vrijstaand blok van drie panden op min of meer rechthoekige plattegrond met souterrain, twee bouwlagen en een samenstel van zadeldaken met steekkappen, gedekt met gesmoorde kruispan. Geheel in baksteen opgetrokken gevels met gekleurde baksteendecoraties, met verspringende bouwdelen, waarvan een enkele hoger opgetrokken is, tevens met houten en stenen erkers, het geheel beëindigd met grillige daklijn met brede overstek en geschubt zinken daklijst. Dakkapellen met leien gedekt en bekroond met pirons. Vensters op begane grond met segmentbogen, op tweede bouwlaag met rondbogen, derde bouwlaag met diverse boogvormige vensterbeëindigingen, alle bogen met tandlijsten, alle boogvelden met gekleurde baksteen motieven. Andere decoraties onder meer in de vorm van nissen, tandlijsten, vierpassen en pirons op de nokken. Paneeldeuren met siersmeedwerk, trappen en ijzeren hekwerk op bakstenen muurtje. Achtergevel nummer 25 met neo-gotische veranda over de eerste twee bouwlagen. Interieurs met ondermeer stucwerkplafonds, lijstwerk rond vensters en deuren en diverse schouwen. In nummer 25 een schouw met haardstenen. Waardering Woonhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Overgangarchitectuur en als onderdeel van het oeuvre van architect Houtzagers. Vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van speciaal ontworpen woningen voor de gegoede middenstand rond 1900. Tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de oriëntering op het parkontwerp van T. Loran voor de Emmalaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514421
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Utrecht

woonhuis

Emmalaan 21
Utrecht
Inleiding Woonblok van vier geschakelde HERENHUIZEN, in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar ..

woonhuis

Ramstraat 2
Utrecht
Inleiding In 1898 gebouwde reeks van acht geschakelde WOONHUIZEN in opdracht van levens- verzekeringsmaatschappij De Utrecht naar ontwerp v..

woonhuis

Emmalaan 29
Utrecht
Inleiding Rij van drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde kolommen, gebouwd naar een o..

Reeks van 4 woonhuizen met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers

Emmalaan 35
Utrecht
Inleiding Reeks van 4 WOONHUIZEN met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar een ontwerp van architect R. Rijkse..

woonhuis

Emmalaan 1
Utrecht
Inleiding Rij van tien geschakelde WOONHUIZEN gebouwd in 1898 in door Heroriëntatie bepaalde stijl met invloeden van onder meer chaletstij..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Utrecht

Foto's (1)