Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Appartementenblok in Utrecht

Woonhuis

Erasmuslaan 1 A
3584AZ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1934
Architect: Gerrit Rietveld


Beschrijving van Appartementenblok

Inleiding APPARTEMENTENBLOK, gebouwd in 1934 naar ontwerp van G. Th. Rietveld in stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Het appartement behoort samen met de panden Erasmuslaan 5-11 tot de reeks woningen tegenover het Rietveld-Schröderhuis, welke door Rietveld in overleg met mevrouw Truus Schröder ontworpen zijn. Omschrijving Appartementenblok met drie bouwlagen en plat dak. Geheel in gepleisterde baksteen, beton, glas en staal opgetrokken gevels. Alle vier de gevels met grote vensterpartijen, vierkant of rechthoekig, enkele lopen 'de hoek om', alle met stalen kozijnen. Ingang gelegen in westgevel met stalen deur en stalen kozijnen, betonnen drempel en ter zijde in verticale stapeling een tweetal raampjes, een luikje en de brievenbus, gedeeltelijk geverfd in rood en zwart. Alle gevels met balkons, afwisselend voor tweede of derde bouwlaag, uitgevoerd met betonnen plaat en stalen balkonhek. Oostgevel (achtergevel) met inpandige balkons en een uitstekend balkon over de gehele derde bouwlaag. Dak met breed overstek. Interieur met diverse originele kenmerken, zoals ondermeer schuifwanden en verlichting. Waardering Appartementenblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant en gaaf voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid en als markant werk van G. Th. Rietveld. Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging mede als gevolg van de situering tegenover het (inter)nationaal bekend staande Rietveld-huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514419
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Appartementenblok in Utrecht

Blok van oorspronkelijk vier woningen

Erasmuslaan 3A
Utrecht
In opdracht van en in samenwerking met mevrouw Truus Schroder-Schrader, naar ontwerp van Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) in 1934 gebouwd ..

Blok van vier herenhuizen

Erasmuslaan 5
Utrecht
In opdracht van en in samenwerking met mevrouw Truus Schroder-Schrader, naar ontwerp van Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) in 1930-31 door ..

Rietveld Schröderhuis

Prins Hendriklaan 50
Utrecht
In 1924 door de architect G.Th.Rietveld voor mevrouw Schroder-Schrader gebouwd WOONHUIS, waarin door een abstracte architectuur van gepleist..

de zilveren schaats e.o.

de zilveren schaats e.o.
utrecht
Cluster 301. Sluis / Kering / (Plof)Duiker/brug. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SLUIS / KERING / (PLOF)DUIKER / BRUG in de Minstroom ..

Poortgebouw

Campusplein 10
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - poortgebouw Complexonderdeel 2 Omschrijving POORTGEBOUW van twee bouwlagen gelegen aan de Prin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Appartementenblok in Utrecht

Foto's (3)