Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Manschapsgebouw in Utrecht

Militair Object

Campusplein 2
3584ED Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Manschapsgebouw

Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - manschapsgebouwen Complexonderdeel 5 Omschrijving Zes MANSCHAPSGEBOUWEN uit 1911, waarvan er twee aan weerszijde van het exercitieterrein zijn gelegen, één ten oosten van het hoofdgebouw en één aan de westzijde langs de Waterlinieweg. De twee aan de oost- en westzijde van het exercitieterrein hebben een rechthoekige plattegrond met een middendeel van twee bouwlagen en aan de noord- en zuidzijde koppanden van drie bouwlagen, het geheel onder een zadeldak met steekkappen, gedekt met rode kruispan, op de nok piroenen. Tegen de achtergevel lagere aanbouwen in dezelfde stijl. De gevels aan het exercitieterrein hebben een middendeel met vier steekkappen loodrecht op het terrein. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met gele baksteen banden met twee aan twee geplaatste vensters met gemetselde tussenstijlen en hardstenen lateien. De koppanden hebben elk een hoger opgetrokken middendeel met steekkap. In deze koppanden is in de middentravee de ingang gesitueerd met boven- en zijlichten met roedeverdeling. Het manschapsgebouw aan de Waterlinieweg is opgetrokken in dezelfde stijl en gericht op het oosten. Het manschapsgebouw ten oosten van het hoofdgebouw is in gelijke stijl opgetrokken met gepleisterde topgevels. Waardering Zes MANSCHAPSGEBOUWEN van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met de krijgsgeschiedenis en als onderdeel van een fort van de Nieuw Hollandse Waterlinie en tevens vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van Overgangsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514416
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Manschapsgebouw in Utrecht

Hoofdgebouw Kromhoutkazerne

Campusplein 1
Utrecht
Prins Hendriklaan - Kromhoutkazerne - hoofdgebouw met exercitieveld Omschrijving HOOFDGEBOUW op rechthoekige plattegrond van twee bouwlage..

Poortgebouw

Campusplein 10
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - poortgebouw Complexonderdeel 2 Omschrijving POORTGEBOUW van twee bouwlagen gelegen aan de Prin..

Toegangshek

Campusplein 10
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - hekwerk met wachthuisje Comlexonderdeel 3 Omschrijving IJzeren HEK met daarin opgenomen WACHTH..

Brug met de twaalf gaten

Prins Hendriklaan 105
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - "brug met de twaalf gaten" Complexonderdeel 8 Omschrijving In 1861 gebouwde BRUG, met inlaatsl..

Bomvrij wachthuis

Prins Hendriklaan 105
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - bomvrij wachthuis Complexonderdeel 6 Omschrijving In 1850 geheel in baksteen opgetrokken bomvr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)