Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek in Utrecht

Overig

Campusplein 10
3584ED Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1910-1912


Beschrijving van Toegangshek

Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - hekwerk met wachthuisje Comlexonderdeel 3 Omschrijving IJzeren HEK met daarin opgenomen WACHTHUISJE. Het hek op bakstenen voet langs de gehele lengte van het complex aan de Prins Hendriklaan, met ter hoogte van de ingang een wachthuis en hekpaal met daartussen in een toegangshek. Het eenlaags wachthuisje is geheel opgetrokken in baksteen op een hardstenen plint, met hardstenen smalle vensteropeningen aan de straatzijde, het geheel onder een mansardekapje met rode kruispan. De bakstenen hekpaal op hardstenen voet, gedekt met snijdende zadeldakjes met rode pannen. Tussen de hekpaal en het wachthuis het toegangshek met ondermeer een halfronde boog waarin in ijzeren letters " Kromhoutkazerne", ter bekroning een wapen samengesteld uit diverse werktuigen. Het hek heeft een speciale vormgeving met spijlen met klaverbladvormige punten. Waardering HEKWERK met WACHTHUISJE van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Kromhoutkazerne als militair complex en daarmee als onderdeel van de Nieuw Hollandse Waterlinie. Tevens vanwege de architectonische waarde vanwege de karakteristieke vormgeving. Hekwerk en wachthuisje bezitten in onderling verband ensemblewaarde en in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514413
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek in Utrecht

Poortgebouw

Campusplein 10
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - poortgebouw Complexonderdeel 2 Omschrijving POORTGEBOUW van twee bouwlagen gelegen aan de Prin..

Brug met de twaalf gaten

Prins Hendriklaan 105
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - "brug met de twaalf gaten" Complexonderdeel 8 Omschrijving In 1861 gebouwde BRUG, met inlaatsl..

Bomvrij wachthuis

Prins Hendriklaan 105
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - bomvrij wachthuis Complexonderdeel 6 Omschrijving In 1850 geheel in baksteen opgetrokken bomvr..

Tamboershut

Prins Hendriklaan 105
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - schuilhut Complexonderdeel 7 Omschrijving In 1875 gebouwde bladrieten SCHUILHUT, naar ontwerp ..

Regimentswoning

Prins Hendriklaan 107
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - commandantsvilla Complexonderdeel 4 Omschrijving Dubbel WOONHUIS, bestemd als commandantsvilla,..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)