Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw in Utrecht

Militair Object

Campusplein 10
3584ED Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1910-1912


Beschrijving van Poortgebouw

Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - poortgebouw Complexonderdeel 2 Omschrijving POORTGEBOUW van twee bouwlagen gelegen aan de Prins Hendriklaan op u-vormige plattegrond met aan de noordzijde een dwars bouwdeel met op de kop een toren, evenwijdig aan de Prins Hendriklaan is het acht traveƫeen lange bouwdeel gelegen. Het gebouw is gedekt met een pannen schilddak, de toren met een tentdak. De noordgevel aan de Prins Hendriklaan heeft aan weerszijden twee tot topgevel opgetrokken traveeƫn. In de gevel diverse soorten vensters, ondermeer gekoppelde rondboogvensters, enkelvoudige vensters en kruisvensters, sommigen met glazen bouwstenen, andere met glas met roedeverdeling, boven de vensters ondermeer korfbogen met siermetselwerk, rondbogen met hardstenen sluitstenen en hardstenen lateien. Aan de westzijde op de begane grond een uit drie bogen bestaande arcade, alle drie de bogen uitgevoerd met hardstenen blokken. Binnen de arcade ondermeer geglazuurde baksteen decoratie. Voor de arcade een stenen bordes. In de tweede bouwlaag driemaal een dubbel kruisvenster, uitgevoerd in hardsteen. Voorts op de begane grond een tegen de gevel aangezet houten afdak, daarboven in de gevel een stenen kruisvenster, in de geveltop een rond venster. De toren bezit in de bovenste geleding afgesneden hoeken boven hardstenen hoekblokken die deze overgang accentueren. In de gevels van de toren stenen kruisvensters, met in het bovenste deel aan alle zijden galmgaten en klokken, tevens opschriften als "Rust Roest", "Zijt op tijd" en "Tijd slijt". In de kap diverse dakkapellen in chaletstijl. Andere gevels in gelijksoortige vormgeving uitgevoerd. Waardering POORTGEBOUW van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met de krijgsgeschiedenis en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tevens vanwege de architectonische waarde als goed voorbeeld van een militair poortgebouw met invloeden van het Berlagianisme; van stedenbouwkundige waarde vanwege de markering aan de Prins Hendriklaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514412
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw in Utrecht

Toegangshek

Campusplein 10
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - hekwerk met wachthuisje Comlexonderdeel 3 Omschrijving IJzeren HEK met daarin opgenomen WACHTH..

Brug met de twaalf gaten

Prins Hendriklaan 105
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - "brug met de twaalf gaten" Complexonderdeel 8 Omschrijving In 1861 gebouwde BRUG, met inlaatsl..

Bomvrij wachthuis

Prins Hendriklaan 105
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - bomvrij wachthuis Complexonderdeel 6 Omschrijving In 1850 geheel in baksteen opgetrokken bomvr..

Tamboershut

Prins Hendriklaan 105
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - schuilhut Complexonderdeel 7 Omschrijving In 1875 gebouwde bladrieten SCHUILHUT, naar ontwerp ..

Regimentswoning

Prins Hendriklaan 107
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - commandantsvilla Complexonderdeel 4 Omschrijving Dubbel WOONHUIS, bestemd als commandantsvilla,..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)