Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoofdgebouw Kromhoutkazerne in Utrecht

Militair Object

Campusplein 1
3584ED Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1910-1912


Beschrijving van Hoofdgebouw Kromhoutkazerne

Prins Hendriklaan - Kromhoutkazerne - hoofdgebouw met exercitieveld Omschrijving HOOFDGEBOUW op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen en schilddak met donkerblauwe pan, het geheel gelegen aan een halfrond plantsoen aan de kop van een rechthoekig exercitieveld. Hoofdgebouw met dertien traveeën brede voorgevel met hoger opgetrokken middenrisaliet van vijf traveeën, gedekt met schilddak. Bouwlagen gescheiden door hardstenen lijsten. Middenrisaliet met in centrale as gelegen travee op begane grond ingang onder halfronde stenen boog met zandstenen consoles. Ingang bestaande uit een vleugeldeur met zij- en bovenlichten met roedeverdeling in een halfrond portiek voorzien van dito luifel. Voor de ingang een bordes met aan weerszijden muurtjes, opgetrokken in baksteen en natuursteen. Boven de ingang op de tweede bouwlaag een samengesteld venster onder een korfboog en daarboven in de hier halfronde geveltop een ovaal venster onder een stenen guirlande. Aan weerszijden behalve een gevelsteen met guirlande links een steen met "Anno" en rechts het jaartal "1912". Achtergevel met hoger opgetrokken middenrisaliet, één venstertravee uitstekend, aan de voorzijde op begane grond drie enkelvoudige vensters onder gekoppelde rondbogen, tweede bouwlaag met groot dubbelvenster en derde bouwlaag onder halfronde geveltop een rond venster met aan de onderzijde een stenen guirlande. De achtergevel heeft op de begane grond in het rechtergeveldeel een deurtravee met halfrond bovenlicht. De oostelijke en westelijke zijgevel zijn elk vijf traveeën breed. Alle schuifvensters met bovenlichten met roedeverdeling, de beide ronde vensters in de geveltop geheel met roedeverdeling. Tussen de gevels gepleisterde blokken, evenals in de strekken boven de vensters. Langs de gehele gevel een brede overstek op klossen. In de kap aan de voorzijde twee dakkapellen met halfrond tympaan en roedeverdeling, aan de achterzijde vier dergelijke dakkapellen en boven de zijgevels een dubbele dakkapel. Op de kap vier schoorstenen met ijzeren bekroning. Het interieur is in 1988 geheel gerenoveerd waarbij enkele originele schouwen in de commandantskamer zijn gehandhaafd. Waardering Hoofdgebouw met exercitieveld van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde belang vanwege de verbondenheid met de krijgsgeschiedenis en de Nieuw Hollandse Waterlinie. Tevens vanwege de architectonische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een militair hoofdgebouw in neorenaissance stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514411
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kromhoutkazerne
Deel van het oude kazerneterrein met de appelplaats
Deel van het oude kazerneterrein met de appelplaats
Locatie Utrecht, Prins Hendriklaan
Oorspr. functie Geniekazerne
Huidig gebruik Universiteit
Start bouw 1910
Bouw gereed 1913
Sluiting 1995
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 514410
Architect Kapitein der Genie P.J. Post van der Steur
Afbeeldingen
Kazernegebouw
Kazernegebouw
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde
Kromhout Kazerne
Poortgebouw Kromhout Kazerne
Poortgebouw Kromhout Kazerne
Locatie Herculeslaan 1, Utrecht
Huidig gebruik Kazerne
Start bouw 2010
Bouw gereed 2011
Monumentstatus Rijksmonument (overblijfselen Fort Vossegat)
Monumentnummer 532405, 532406
Architect Meyer en Van Schooten Architecten uit Amsterdam
Eigenaar Ministerie van Defensie
Projectontwikkelaar Consortium Komfort
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

De Kromhoutkazerne of Kromhout Kazerne is een kazerne van de Nederlandse krijgsmacht in Utrecht. De kazerne is vernoemd naar luitenant-generaal Joachim Hendrik Kromhout.

Oude kazerne

De oude Kromhoutkazerne werd gebouwd tussen 1910 en 1913 naar een ontwerp van Kapitein der Genie P.J. Post van der Steur (1871 - 1960).[1] In september 1913 werd de kazerne in gebruik genomen door de genie.

De voormalige kazerne is tegenwoordig onderdeel van de Universiteit Utrecht. Hier is de international campus met het Engelstalige University College Utrecht en de Utrecht University School of Economics gevestigd, waar studeren en wonen gecombineerd wordt.

De commandantsvilla aan de Prins Hendriklaan is een rijksmonument, diverse andere delen van de kazerne zijn dat eveneens.[2]

Nieuwe kazerne

Naast deze voormalige kazerne is een nieuwe kazerne verrezen, die oktober 2010 in gebruik is genomen als onder meer hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht. De nieuwe, in 2008-2010 gebouwde kazerne omvat een gebied van in totaal bijna 19 hectare. Het bestaat uit kantoren waarin onder meer het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht, de Defensie Materieel Organisatie en van het Commando DienstenCentra zijn ondergebracht. Er zijn in totaal 3.300 werkplekken. Daarnaast zijn op het kazerneterrein sport-, vergader-, restaurant- en legeringsfaciliteiten gerealiseerd. Dit PPS contract wordt gerealiseerd door het consortium Komfort, een samenwerkingsverband tussen Strukton, Ballast Nedam en John Laing.

Op de kazerne is een grote groenzone met gazons en veel bomen en een ondergrondse parkeergarage.

De nieuwe kazerne staat op het terrein van het voormalige Fort Vossegat. Er bevinden zich nog de volgende overblijfselen van Fort Vossegat:

Op het terrein van de kazerne staan ook de kunstwerken Bullet en Grow gemaakt door Ram Katzir.Zes kazernegebouwen van de Kromhout Kazerne in Utrecht vielen in de prijzen m.b.t. duurzame werk- en leefomgevingen. Zij kregen hiervoor het certificaat met de waardering excellent van de "Dutch Green Building Council".[3]

Certificering

Zes kazernegebouwen van de Kromhout Kazerne in Utrecht vielen in de prijzen m.b.t. duurzame werk- en leefomgevingen. Zij kregen hiervoor het certificaat met de waardering Excellent van de "Dutch Green Building Council".[4]

Het kazernecomplex heeft na de renovatie op 21 februari 2017 de BREEAM-certificering Excellent gekregen.[5]

Afbeeldingen

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hoofdgebouw Kromhoutkazerne in Utrecht

Manschapsgebouw

Campusplein 2
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - manschapsgebouwen Complexonderdeel 5 Omschrijving Zes MANSCHAPSGEBOUWEN uit 1911, waarvan er t..

Poortgebouw

Campusplein 10
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - poortgebouw Complexonderdeel 2 Omschrijving POORTGEBOUW van twee bouwlagen gelegen aan de Prin..

Toegangshek

Campusplein 10
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - hekwerk met wachthuisje Comlexonderdeel 3 Omschrijving IJzeren HEK met daarin opgenomen WACHTH..

Brug met de twaalf gaten

Prins Hendriklaan 105
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - "brug met de twaalf gaten" Complexonderdeel 8 Omschrijving In 1861 gebouwde BRUG, met inlaatsl..

Bomvrij wachthuis

Prins Hendriklaan 105
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - bomvrij wachthuis Complexonderdeel 6 Omschrijving In 1850 geheel in baksteen opgetrokken bomvr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)